RODNA KUĆA MILANA KONJOVIĆA

Iz ove kuće je potekla galerija likova čuvene porodice Konjović, koju je iz okoline Peći, doveo rodonačelnik pop Jovan, u seobi Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem 1690. u današnji Žednik, a potom u Sombor, gde je i umro 1730.

Porodica se ovde razgranavala, ostavljajući najdublje tragove u gradskoj povesnici, na svim poljima stvaralaštva.

U tom mnoštvu velikana: poslanika, gradonačelnika, advokata, mernika, oficira… koje je ova porodica izrodila, svakako se izdvaja Milan Konjović, član SANU, slikar svetskog renomea, rođen 28.1.1898, provodeći u ovoj kući najlepše dane ranog detinjstva, oplemenjene čestim izbivanjem na salašu, u blizini Sombora, gde je u neposrednom doticaju sa prirodom, nalazio izvorište potonjih najviših kreativnih dostignuća poput žitnih i kukuruznih polja, u širokom dijapazonu svog slikarskog izraza, šireći ga sve do upokoja 20.10.1993. godine

Arhitektura

Ulica Veljka Petrovića nekada se zvala Velikocrkvena, to je ulica kuća znamenitih somboraca, Konjovića, Veljka Petrovića, dr Radivoja Simonovića i zadužbinara osnovne škole „Nikola Vukićević“, braće Nike i Đoke Mihajlovića.

Prizemna kuća Davida Konjovića, oca slikara Milana Konjovića izgrađena je 1850. godine u stilu provincijskog klasicizma (elementi sa grčkih i rimskih hramova). Fasada je artikulisana plitkim pilastrima (plitak stub ispušten na površini zida) sa profilisanim kapitelima. Krajnja polja fasade su istaknuta malterisanim ugaonim tesanicima.

U kući je maestro proveo rano detinjstvo sve do 1912. kada se porodica preselila u novu dvospratnu kuću na glavnoj ulici.

Na fasadi je kamena spomen ploča sa natpisom: „ U ovoj kući rođen je Milan Konjović, 28. februara 1898″.

Arhitektura fasade sačuvana je u izvornom stilu.

Tekst:Milan Vojnović i Sima Jančić
Izvor: mojsombor.org

ПретходниZašto bi svaki građanin Srbije trebalo da poseti ovaj grad?
СледећиSUTRA U SOMBORU ČETVRTI MEMORIJAL „STEVAN PIŠTA GROMILOVIĆ“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.