RODNA KUĆA VELJKA PETROVIĆA

Nalazimo se pred zdanjem koje, sem temelja, ništa nema sa kućom u kojoj je 1884. rođen, iz braka Mileve, ćerke paroha Jovana Momirovića i veroučitelja Đorđa Petrovića, mlađi sin Veljko, potonji književnik koji rodnom gradu podari novi toponim „Ravangrad“, postavši najplodniji srpski pripovedač sa preko 200 priča od „kojih su neke značajni datumi pripovedačke veštine kod Srba“, pesnik koga Skerlić preporučuje za čitanje, lucidni esejist, enciklopedist širokog dijapazona, diplomata i novinar, član SANU.

No, ako Sombor osta bez Veljkove kuće, ulica u kojoj je rođen dobi njegovo ime, Gimnazija koju je pohađao, od 1967. nosi ime svog velikog učenika, a Biblioteka grada je 2007. pokrenula godišnju književnu manifestaciju „Veljkovi dani“.

Sve su to nastojanja Somboraca da se što dostojnije oduže svom velikom Veljku Petroviću.

Aritektura
Prvobitna manja prizemna kuća podignuta je polovinom XIX veka. Krajem istog veka urađena je fasada uprošćenog klasističkog stila (klasicizam, ugledanje na klasične antike, grčkih i rimskih građevina).

U Istorijskom arhivu grada Sombora kuća postoji na planu iz 1878. godine.

Građena je od naboja i ćerpića (nepečene opeke) kao i većina seoskih i delom gradskih kuća, rustičnog stila. Bila je potpuno ruinirana, nije održavana, tako da je postojala opasnost od urušenja. Kako Grad nije imao para za kupovinu ili temeljnu obnovu, privatni vlasnik je uz saglasnost Opštine Sombor, 2008.godine kuću porušio i sagradio novu.

Sadašnja kuća nije u potpunosti replike stare, pošto je dograđen ajnfort sa kapijom, koji prvobitna zgrada nije imala. Na fasadi nalazi se spomen ploča sa natpisom: „U ovoj kući 5. februara 1884. godine rođen je književnik i akademik Veljko Petrović.“

Tekst: Milan Vojnović i Sima Jančić
Izvor: mojsombor.org

ПретходниZAVRŠEN PRVI FILMSKI FESTIVAL U SOMBORU – NAJBOLJI FILM „COMIC SANS“
СледећиZašto bi svaki građanin Srbije trebalo da poseti ovaj grad?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.