Ronioci spasavali!

Фото: суботица.инфо

Ronioci spasavali vatrogasce koji su izvlačili iz Palićkog jezera muškarca koji je propao kroz led

Jezero Palić danas je bilo poprište neuobičajene drame koja je trajala puna tri i po sata. Čamac kojim su vatrogasci, oko podneva, krenuli da ukažu pomoć muškarcu koji je propao kroz led na sredini jezera prilikom jedrenja na dasci, takođe se našao zarobljen ledom. Zbog toga je i njima morala da priskače u pomoć druga vatrogasna ekipa.

„Jedrenje po ledu se odvija i zimi, ali po mnogo debljem ledu nego što je to bio danas, kada je iznosio svega pet centimetara u priobalnom delu da bi bio sve tanji i tanji ka sredini jezera. A taj čovek je propao kroz led baš na sredini jezera. Vatrogasci su morali da pređu više od 450 metara da bi doprli do njega“, objašnjava Tihomir Zekić, predsednik Jedriličarskog kluba „Palić“.

Milan Pavković iz Kluba za podvodne sportove „Spartak“ iz Subotice i komandir Centra za spasavanje na i pod vodom, kaže da su muškarca u vodi prvo primetili građani.

„Građani su obavestili policiju, a policija vatrogasce koji su brzo stigli na lice mesta i sa ribarskim čamcem krenuli u akciju spasavanja. Uspeli su da stignu do čoveka na sredini jezera i da ga izvuku iz vode. Međutim, kada su dvojica vatrogasaca uvukli u čamac unesrećenog, zbog njihove težine, čamac je počeo da tone i ostao blokiran okolnim ledom tako da nisu mogli da se vrate do obale te je druga ekipa vatrogasaca krenula da im svima pomogne, ali su se i oni suočili sa istim problemom te su morali da se vrate na obalu“, objašnjava Milan Pavković, komandir Centra za spasavanje na i pod vodom i ronilac kluba „Spartak“.

„Danas je bio najgori mogući dan za jedrenje na ledu. Bilo je plus deset stepeni Celzijusa. Užasna procena vremena za jedrenje“, kaže Tihomir Zekić.

„Moj zadat je bio da, uz pomoć jedriličarske daske, dopremim kanap do njih kako bi ga vezali za čamac i kako bi vatrogasci koji su bili na obali, sve zajedno, mogli da nas izvuku na obalu jezera“, priča Milan Pavković.

„Kada smo čamac sa vatrogascima i muškarcem koga su spasavali upeli da privučemo do obale, on je širio ruke i pokazivao radost, mada je bio poplaveo od hladnoće i očigledno bio promrzao. Ipak je sam izašao iz čamca na obalu. Nije dozvolio nikome da mu pomogne. Sam je ušao i u vozilo Hitne pomoći. Medicinari su mu ukazali pomoć i brzo ga odvezli u Opštu bolnicu u Subotici“, priča Tihomir Zekić, predsednik Jedriličarskog kluba „Palić“.

„Svaka čast momcima iz Vatrogasne jedinice jer su, i dok su bili zarobljeni u čamcu na sredini jezera, unesrećenom dali jaknu i tako mu pomogli da se zagreje kako se ne bi smrznuo“, ističe Milan Pavković.

Nesvakidašnja akcija spasavanja Subotičanina G.D. (40) okončana je tek oko 15 sati i 30 minuta, uz pomoć ronilaca iz Kluba podvodnih sportova „Spartak“ i Jedriličarskog kluba „Palić“, koji su i njega i promrzle vatrogasce koji su ga spasavali iz jezera Palić – bezbedno izvukli na obalu.

Izvor: rtv.rs

ПретходниIzložba „Jedna zaboravljena priča“ u Somboru
СледећиSubvencije za gajenje somborske kaporke

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.