Roze jezero u Pačiru nadomak Bačke Topole šansa za turizam

Slano, termalno i lekovito jezerce, neobične roze boje kakva krasi samo retka, egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, priroda je podarila i selu Pačir u opštini Bačka Topola, čiji su meštani sami napravili termalnu i lekovitu banju u koju stižu gosti iz cele Bačke i iz prekograničnih mađarskih opština.

Iskoristili su potencijale jezera koje ima površinu 2.000 metara kvadratnih i njegovu egzotičnu boju koju još imaju i jezera u Indiji, Rusiji, Španiji, Senegalu ili Tanzaniji i pre šest godina napravili banju, za koju mnogi u Srbiji nisu ni čuli.

Kako kaže za Tanjug Oto Nađ, predstavnik mesne zajednice Pačir koja ima oko 2.300 stanovnika, kompleks je pre dve godine dobio i zatvoreni deo sa dva bazena u kojima je temeperatura vode 32 i 34 stepena, što omogućuje da se koristi tokom čitave godine. Ideja da naparavimo banju rodila se pre skoro 15 godina, 2008. godine konkurisali smo za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja, i dobijeni novac Mesna zajednica iskoristila je za bušenje bunara koje je završeno dve godine kasnije, rekao je Nađ i dodao da su nakon toga sopstvenim sredstvima počeli pripremu i izgradnju terena.

Kapacitet banje je oko 1.000 gostiju, rekao je Nađ i podsetio da je virus uveo nova pravila, koja se striktno poštuju, zbog čega je kapacitet više nego prepolovljen.

On objašnjava da je i u njima voda, preko leta, u martu i oktobru kada sija sunce roze.

Voda je, navodi, najizražajnije ružičasta oko podne, crkvenkasta u popodnevnim satima, dok je manjeg intenziteta na zalasku i izlasku sunca

Boja potiče od joda, broma i litijuma čija je koncentracija visoka, mineralnih soli po litru ima 20.6 grama a natrijum hlorid 17 grama, rekao je Oto Nađ i dodao da voda u jezero dolazi sa termalnog bunara iz dubine od 1.400 metara.

„Bunar je od jezera udaljen skoro kilometar. Temperatura vode na izvoru je 72 stepena, a 60, kada stigne u jezero gde se prirodno hladi i do 30 stepeni“, naveo je Nađ i dodao da voda pogoduje lečenju kožnih oboljenja, posebno psorijaze, degenerativnih reumatskih oboljenja, i stanja nakon povreda.

ПретходниGradski štab za vanredne situacije Sombor
СледећиSombor sada ima i gradski fijaker

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.