Розе језеро у Пачиру надомак Бачке Тополе шанса за туризам


Слано, термално и лековито језерце, необичне розе боје каква краси само ретка, егзотична језера од Аустралије до Боливије и Мексика, природа је подарила и селу Пачир у општини Бачка Топола, чији су мештани сами направили термалну и лековиту бању у коју стижу гости из целе Бачке и из прекограничних мађарских општина.

Искористили су потенцијале језера које има површину 2.000 метара квадратних и његову егзотичну боју коју још имају и језера у Индији, Русији, Шпанији, Сенегалу или Танзанији и пре шест година направили бању, за коју многи у Србији нису ни чули.

Како каже за Танјуг Ото Нађ, представник месне заједнице Пачир која има око 2.300 становника, комплекс је пре две године добио и затворени део са два базена у којима је темепература воде 32 и 34 степена, што омогућује да се користи током читаве године. Идеја да напаравимо бању родила се пре скоро 15 година, 2008. године конкурисали смо за средства код Фонда за капитална улагања, и добијени новац Месна заједница искористила је за бушење бунара које је завршено две године касније, рекао је Нађ и додао да су након тога сопственим средствима почели припрему и изградњу терена.

Капацитет бање је око 1.000 гостију, рекао је Нађ и подсетио да је вирус увео нова правила, која се стриктно поштују, због чега је капацитет више него преполовљен.

Он објашњава да је и у њима вода, преко лета, у марту и октобру када сија сунце розе.

Вода је, наводи, најизражајније ружичаста око подне, црквенкаста у поподневним сатима, док је мањег интензитета на заласку и изласку сунца

Боја потиче од јода, брома и литијума чија је концентрација висока, минералних соли по литру има 20.6 грама а натријум хлорид 17 грама, рекао је Ото Нађ и додао да вода у језеро долази са термалног бунара из дубине од 1.400 метара.

“Бунар је од језера удаљен скоро километар. Температура воде на извору је 72 степена, а 60, када стигне у језеро где се природно хлади и до 30 степени”, навео је Нађ и додао да вода погодује лечењу кожних обољења, посебно псоријазе, дегенеративних реуматских обољења, и стања након повреда.


ПретходниГрадски штаб за ванредне ситуације Сомбор
СледећиСомбор сада има и градски фијакер

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.