Ruska televizija snimila dokumentarni film o Batinskoj bitki

besmrtni puk batinska bitka

Povodom obeležavanja Dana pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu, „Besmrtni puk“ Sombor ugostio je filmski tim televizijskog kanala Kultura iz Ruske Federacije koji je snimio materijal za dokumentarni film sa preživelima i potomcima učesnika Batinske bitke, koja je bila najveća po količini snaga učesnika, intenzitetu borbi i strateškom značaju u toku čitavog Drugog svetskog rata na području bivše Jugoslavije.

Mirko Kaurin, koordinator „Besmrtni puk“ Sombor kaže: „Ekipa Tv Kultura obišla je spomenik i Muzej bitke, kao i groblja i spomen kompleks. Pričali su sa potomcima učesnika borbe i jednim preživelim učesnikom bitke, koji živi u Subotici. Mi smo bili logistička podrška i trudili smo se da ih ugostimo i pružimo što više informacija.“

Da se ne zaborave žrtve i junaci antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, prvi put u Somboru se organizuje marš „Besmrtnog puka. „

„Sama šetnja „Besmrtnog puka“ uveličava taj događaj i budi u narodu masovno skupljanje i duh patriotizma. Poenta je da se i deca naša okupe zajedno sa svima nama i da se nikada ne zaboravi antifašistička borba, a da se sve to nikada više ne ponovi“, kaže Kaurin.

Svečani marš Besmrtnog puka počeće u četvrtak 9. maja u 11 časova na trgu Svetog Đorđa u Somboru, a kretaće se ulicom Kralja Petra I do venca Radomira Putnika i Vidovdanskog trga, gde će se učesnici zaustaviti i položiti cveće i vence. Šetnja će se nastaviti do venca Živojina Mišića i Stepe Stepanovića do povratka u ulicu Kralja Petra I, gde će se marš završiti.

rtv.rs

ПретходниIzložba o Mihailu Petroviću Alasu
СледећиROK ZA UPLATU DRUGE RATE POREZA NA IMOVINU 15. MAJ 2019.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.