Ruski Jandeks telefon protiv Google dominacije

Kompanija koja stoji iza najčešće korišćenog internet-pretraživača u Rusiji i na području nekadašnjeg Sovjetskog saveza širi poslovanje na nova područja, kako bi bila nezavisna od kompanije Google.

Prvi telefon Yandex.Phone, kompanije Yandex poznate po pretraživaču interneta i drugim uslugama (poput taksija), pušten je u prodaju u Rusiji, a biće dostupan i u internet-prodaji za druge delove sveta. Njegova cena iznosi 17.990 rubalja, odnosno 269 dolara. Projektovao ga je Yandex, a proizveden je u Kini.

Uređaj koristi operativni sistem Android, ima instalirane Yandex aplikacije za plaćanje, slušanje muzike, mape, naručivanje taksija i hrane, kao i „sekretaricu“ Alisu, koja je slična Amazonovoj Alexi. „Napravili smo Yandex.Phone kako bismo ruskim korisnicima ponudili pametan telefon opremljen svim lokalizovanim alatima koji korisnicima olakšavaju obavljanje svakodnevnih rutinskih poslova“, izjavio je predstavnik kompanije Yandex Fjodor Ježov.

„Na pametnom telefonu Yandexove aplikacije su predstavljene u obliku ekosistema sa Alisom u centru. Za rešavanje komandi nije potrebno otvarati pojedinačne aplikacije – samo pitajte Alisu“, pojasnio je Ježov.

Telefon predstavlja novu fazu u razvoju Yandex ekosistema, koji njime želi da konkuriše gigantima kao što su Apple, Samsung i Huawei.

Yandex je ušao u upotrebu devedesetih godina prošlog veka kao pretraživač sličan Google pretraživaču. U međuvremenu se proširio na sve delove ruskog interneta, putem aplikacija koje Rusi koriste svakodnevno.

Yandex.Phone nije prvi pametni telefon koji je razvila neka ruska kompanija. Tu poziciju drži YotaPhone, koji je 2013. godine lansirala ruska kompanija Wonderful, a koji se, takođe proizvodi u Kini. Njegova posebna karakteristika bili su ekrani na obe strane telefona, što mu ipak nije donelo značajniji uspeh na tržištu. YotaPhone je dosad imao tri generacije i prve dve su se prodavale u Srbiji, čak i kroz prodajnu mrežu domaćih operatora.

Yandex je mnogo uticajnija kompanija od Wonderful kompanije, a njegove akcije se nalaze i na Njujorškoj berzi. Kompanija je poznata i po sklonosti ka kreativnim rešenjima, napominje agencija AFP.

Izvor: mondo.rs

ПретходниSUZANA FILIPOVIĆ, POBEDNICA „RECIKLAŽNOG MARATONA“ U NOVOM SADU
СледећиNajbolji torent sajtovi za 2018. godinu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.