Salaši i salaška naselja obeležje Sombora

salasi

Salaši i salaška naselja obeležje su Sombora. Salašari su se oduvek družili, međusobno ženili i udavali, a te veze nisu prekinute ni danas. U salašima Gradina uoči svetog Antuna održavaju se svetoantunski susreti, koji okupe različite generacije salašara.

Na svetoantunskim susretima u Gradini okupili su se salašari sa Bezdanskog puta, Nenadića, Lenije, Bukovca, Čičova, Lugova i domaćini. Borili su se sportski na terenu, ali od pobede mnogo im više znači druženje i održavanje međusobnih veza koje traju generacijama.

„Mi smo prvi put na ovim susretima, a došli smo kao neki svatovi. U koloni sa šet automobila i kuda god da smo prošli trubili smo i mahali. Za ove susrete napravili smo i maijice sa nazivom naše ekipe –čičovi buls, a znak nam je krava, jer se većina meštana Čičova bavi stočarstvom. Svi se ovde znamo sa ovih slaša, ali na terenu nema prijateljstva“, kaže Aleksandar Topalov, Čičovi.

Najviše ekipa bilo je na fudbalskom terenu a debitanti na ovim susrertima imali su žensko pojačanje. Jedina žena među fudbalerima salašarima bila je Jelena Dodić iz Čičova.

Svetoantunski susreti počeli su pre deset godina, a sada su događaj koji ne propuštaju ni drugi salašari.

„Želimo da se družimo, da se bavimo sportom, da se naša deca druže i upoznaju“, kaže Josa Parčetić, Gradina salaši.

„Mi smo ove susrete pokrenuli pre 10 godina da bi skrenuli pažnju na stanje našeg doma, da se uradi nešto na obnovi. Dom je u međuvremenu srušen, ali obnavlja se jedan drugi objekat i sve ide u dobrom smeru“, Tomislav Vuković, Gradina salaši.

Susretale su se i neke prethodne generacije salašara, a želja je da se ova tradicija druženja prenese i na one najmlađe.

„Na prvim turnirima ovi koji su sada na terenu bili su klinci kao ovi koje sada gledamo na ljuljaškama, a oni koji su igrali prve turnire sada su veterani i ovde su u publici“, kaže Aleksandar Bošnjak, suorganizator susreta.

„Svake godine sve je više ekipa, više je dece. Želja nam je da se družimo, da sačuvamo ove naše salaše“, kaže Stipan Vuković.

Dom kulture u Gradini je srušen. U toku je adaptacija nekadašnje škole koja bi trebala postati novo mesto okupljanja u Gradini. Za svetonatunske susreta, ali u drugim prililma jer ovi salaši sa oko300 stanovnika imaju oko 40 dece.

 Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниJokić stigao u Sombor i odmah seo u jednosed FOTO
СледећиSrednjoj tehničkoj školi iz Sombora je odobren još jedan značajan međunarodni projekat

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.