Салаши и салашка насеља обележје Сомбора

salasi

Салаши и салашка насеља обележје су Сомбора. Салашари су се одувек дружили, међусобно женили и удавали, а те везе нису прекинуте ни данас. У салашима Градина уочи светог Антуна одржавају се светоантунски сусрети, који окупе различите генерације салашара.

На светоантунским сусретима у Градини окупили су се салашари са Безданског пута, Ненадића, Леније, Буковца, Чичова, Лугова и домаћини. Борили су се спортски на терену, али од победе много им више значи дружење и одржавање међусобних веза које трају генерацијама.

„Ми смо први пут на овим сусретима, а дошли смо као неки сватови. У колони са шет аутомобила и куда год да смо прошли трубили смо и махали. За ове сусрете направили смо и маијице са називом наше екипе –чичови булс, а знак нам је крава, јер се већина мештана Чичова бави сточарством. Сви се овде знамо са ових слаша, али на терену нема пријатељства“, каже Александар Топалов, Чичови.

Највише екипа било је на фудбалском терену а дебитанти на овим сусрертима имали су женско појачање. Једина жена међу фудбалерима салашарима била је Јелена Додић из Чичова.

Светоантунски сусрети почели су пре десет година, а сада су догађај који не пропуштају ни други салашари.

„Желимо да се дружимо, да се бавимо спортом, да се наша деца друже и упознају“, каже Јоса Парчетић, Градина салаши.

„Ми смо ове сусрете покренули пре 10 година да би скренули пажњу на стање нашег дома, да се уради нешто на обнови. Дом је у међувремену срушен, али обнавља се један други објекат и све иде у добром смеру“, Томислав Вуковић, Градина салаши.

Сусретале су се и неке претходне генерације салашара, а жеља је да се ова традиција дружења пренесе и на оне најмлађе.

„На првим турнирима ови који су сада на терену били су клинци као ови које сада гледамо на љуљашкама, а они који су играли прве турнире сада су ветерани и овде су у публици“, каже Александар Бошњак, суорганизатор сусрета.

„Сваке године све је више екипа, више је деце. Жеља нам је да се дружимо, да сачувамо ове наше салаше“, каже Стипан Вуковић.

Дом културе у Градини је срушен. У току је адаптација некадашње школе која би требала постати ново место окупљања у Градини. За светонатунске сусрета, али у другим прилилма јер ови салаши са око300 становника имају око 40 деце.

 Извор: РТВ (Злата Васиљевић)


ПретходниJokić stigao u Sombor i odmah seo u jednosed FOTO
СледећиSrednjoj tehničkoj školi iz Sombora je odobren još jedan značajan međunarodni projekat

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.