Šampite iz „Pelivana“ stižu do evropskih zemalja

Baklave, šampite, krempite, tulumbe i bombice najstarije su poslastice poslastičarnice „Pelivan“ iz Sombora. Porodica Tairović skoro čitav vek verna je ovom poslu i slatkoj tradiciji i ističu da svaki majstor ima svoju tajnu, a upravo oni su čuvali stare i stvarali nove recepte. Danas Somborci najviše vole da probaju čuvenu šampitu, a slatkoću u ustima da ublaže nadaleko poznatom bozom.

„Ovde sigurno postoji tajni recept kako se prave i boza i šampita, jer pitanje je gde se još može videti ovako nešto i ukusno i veliko i lepo. Mi stari Somborci smo vezani za „Pelivan“, jer koliko god da ima novih poslastičarnica po gradu ipak najradije dolazi ovamo“, rekao nam je Dušan Kolundžija, koji već 60 godina posećuje ovu poslastičarnicu.

„Ne odustajemo mi od orijentalnih poslastica, mada smo probali da uvedemo i neke novine, ali mušterije nam dođu i kažu da su došli da pojedu baš one prave baklave, krempite i šampite“, objasnio nam je Šerif Tairović, vlasnik poslastičarnice „Pelivan“ iz Sombora.


Kolače prave skoro čitav vek, a umeće je Šerif preuzeo od svog dede čiju diplomu za majstorski ispit ponosno čuva na zidu poslastičarnice.

„Verovatno su recepti stariji i od 100 godina i mi koristimo još uvek te stare metode rada i fokusirani samo na orijentale stvari i to gledamo da održimo i da bude kvalitetno“, ističe se Šerif.

Tradicionalna baklava još jedan je specijalitet ove poslastičarnice, a neretko se moze čuti da su baš njihove baklave ili šampite stigle i do Francuske.

„Bilo je slučajeva da spakujemo šampite i nose ih ljudi za Austriju, Francusku ili Švajcarsku. Nosili su i baklave i lumande .Jedan čovek mi je baš rekao da njegova deca traže „Pelivanovu“ limunadu i onda on kupi dve ili tri flaše i nosi za Nemačku“, ispričao nam je Šerif.

Pelivanova prodavnica u Somboru postoji od 1936. godine, a prvobitno je bila otvorena baš u kući Milana Konjovića. Porodica Tairović ljubomorno neguje recepte svojih kolača, ali kažu da se kroz posao znanje najbolje uči.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниSanitarna inspekcija u Zapadnobačkom okrugu sve aktivnija
Следећи34 medicinska radnika obolelo od koronavirusa u somborskoj bolnici

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.