Sanitarna inspekcija u Zapadnobačkom okrugu sve aktivnija

Najviše opomena za ugostitelje!

Zbog sve većeg broja zaraženih u celoj zemlji, pa tako i u Zapadnobačkom okrugu, gde je prema poslednjim podacima u Somboru 62 osobe inficirano korona virusom, u Kuli 36, Odžacima 17 i Apatinu četiri obolela, komunalna inspekcija i komunalna policija ovih dana, prema novim odredbama, zajednički sa kolegama iz sanitarne inspekcije obavljaju sve intenzivnije kontrole svih privrednih lica pod sanitarnim nadzorom radi sporovođenja mera zaštite od korona virusa sa ciljem suzbijanja širenja epidemije.

Najviše prekršajnih prijava i izrečenih opomena dobijaju ugostitelji, kažu u komunalnoj inspekciji, koja kao ispomoć kolegama u Odeljenju sanitarne, od pre nekoliko dana intenzivno obavljaju nadzore. Nenošenje zaštitne maske i kršenje fizičke distance su najveći problem. U sanitarnoj inspekciji ističu da ni jedan objekat, koji je pod sanitarnim nadzorom, neće biti izuzet od kontrole.


„Do današnjeg dana obavljeno je 453 inspekcijska nadzora i u 188 objekata je utvrđeno prekršaj, u Zapadnobačkom okrugu. Što se tiče najvećeg broja prekršaja, evidentiran je u ugostiteljskim obejktima, odnosno oko 140 prekršaja od ukupno izvršenih 340 inpekcijskih nadzora“, kazala je Božana Sovilj, načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije za Zapadnobački okrug.

„Vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih objekata, generalno govoreći, poštuju mere, a sa nama sarađuju i prate naša upustva što i jeste bit svega“, saopštio je Mladen Veselinović, komunalni policajac.

„Poslednjih dana obavljamo i noćna dežurstva zbog kontrole radnog vremena ugostiteljskih obejkata. Cilj je da se svi drže preventivnih mera, da nose makse i poštuje radno vreme, ali i da se ne okupljaju. Kaznene mere su za one koji se ne pridržavaju propisanog, a ni nama nije u cilju da samo kažnjavamo“, rekla je Nada Radović, komunalni inspektor u Odeljenju komunalne inspekcije grada Sombora.

Korona nije samo pomrsila račune u ugostiteljstvu, već i u drugim uslužnim delatnostima.

„Pokušavamo da se pridržavamo svih naloga na koje nam sugeriše inspekcija, od dezobarijera i maski do sredstava za dezinfekciju ruku. Međutim, nama je najveći problem taj što je jako opao broj gostiju i noćenja“, izjavio je Franja Bek, vlasnik picerije i prenoćišta u Somboru.

„Poštujemo sve mere po propisima Kriznog štaba. U salonu koristimo sve jednokratne stvari od zaštitnih maski, do folije kojom prekrivamo ležajeve, takođe od dezinfekcije koristimo alkohol od 70 procenata“, kazala je Smilja Polovina Rašić, vlasnica kozmetičkog salona u Somboru.

Zbog pogoršanja situacije, u ovim danim je uvažavanje apela od najvećeg značaja, poručuju nadležni.

„U hospitalu se iz Zapadnobačkog okruga nalazi 18 ljudi, od kojih je u Somboru stacionirano 12, u Novom Sadu se leči tri pacijenta, a isti broj obolelih se leći u bolnici Vrbas“, rekla je dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor.

Prema poslednjim podacima, u Zapadnobačkom okrugu je 119 lica inficirano korona virusom, 101 osoba je u samoizolaciji, a 18 na bolničkom lečenju.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниGRADSKI ŠTAB DONEO NOVE MERE U BORBI PROTIV BOLESTI KOVID 19
СледећиŠampite iz „Pelivana“ stižu do evropskih zemalja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.