Saobraćajci u Somboru zaustavili vozača sa 4,39 promila alkohola u krvi

Neprilagođena brzina, umor i vožnja u alkoholisanom stanju smatraju se jednim od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda.

Nivo saobraćajne svesti kod nas još uvek nije na zavidnom nivou i pored toga što saobraćajna policija redovno kontroliše vozače na putevima u zapadnobačkom okrugu. Nesavesni pojedinci sedaju pijani za volan i svakodnevno ugrožavaju tuđe živote, a i pored sankcija i prekršajnih mera ni jedna kazna ne može da zameni fatalnost ishoda, ukoliko se zbog vožnje u pijanom stanju stavlja na kocku život drugih osoba.

Ekipa RTV –a je u saradnji sa pripadnicima Saobraćajne policije PU Sombor proveravala da li vozači voze u alkoholisanom stanju.

Saobraćajni policajci u Somboru zaustavili su vozača koji je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti sa 4,39 promila alkohola u krvi, što je neslavni ovogodišnji rekord na putevima zapadnobačkog okruga. Prosek od 100 saobraćajnih nezgoda godišnje, koje su izazvali vozači u alkoholisanom stanju i 2.450 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola tokom prošle godine, ukazuje na to da je alkohol i dalje značajan uzročnik saobraćajnih nezgoda u Somboru.

Vozači znaju šta se ne sme, ali nisu znali da nam odgovore kakvo iskustvo bi podstaklo druge da ne sedaju pijani za volan.

“Vozači ne bi smeli to da rade. Ima taksi, kada se pije, pa se nazove taksi“, rekao je Dušan Vukadinović, a Goran Vuković je dodao: “Ne treba sedati za volan u pijanom stanju, treba misliti na druge i sebe“.

„Nikako ne treba voziti pod dejstvom alkohola naročito ako imate decu“, rekla je Nataša Džinić.

“Pripadnici saobraćajne policije redovno obavljaju kontrole. Primera radi, proteklog vikenda realizovana je jedna akcija sa akcentom na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Tom prilikom je kontrolisano 216 učesnika u saobraćaju, od kojih je 17 sankcionisano upravo zbog vožnje u alkoholisanom stanju, dok su dva vozača sankcionisana zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, rekla je Renata Rajčanji, kapetan, oficir Odeljenja saobraćajne policije PU Sombor.

Stadijumi pijanstva drastično smanjuju reflekse u saobraćaju, kažu u Odeljenju za alkoholizam Opšte bolnice u Somboru.

„Nama dolaze vozači sa problemom alkohola iz dva razloga. Jedan je zbog akutno napitog stanja, a drugi razlog je kada im se izrekne mera obaveznog lečenja. Mi imamo pacijente koji dnevno piju dnevno po jednu litru žestokog alkoholnog pića. Oni to piju ceo dan, ali piju više kratkih pića za kratko vreme, a ako se popije jedna alkoholna jedinica ona dovodi do 3,3, decilitra piva ili 0,4 decilitra žestokog pića dovodi do 0, 2 do 0,3 promila alkohola u krvi“, rekao je Dr Karlo Karher, neuropsihijatar Opšta bolnica dr Radivoj Simonović Sombor.

Prekršajni sud u Somboru je tokom prošle godine primio 976 zahteva za pokretanje postupka zbog saobraćajnih prekršaja i vožnje pod dejstvom alkohola i omamljujućih sredstava, a izrekao 896 mera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Претходни„Pauza“ za dužnike je gotovo KREĆU VEĆE KAMATE
СледећиIstorijski dan za Bačvane

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.