Saobraćajnice ka crnogorskom i grčkom primorju – saveti za putovanje

autoput-saobracaj

Najveći broj turista iz Srbije se zadnjih godina odlučuje da svoje letovanje provede na nekoj destinaciji u Crnoj Gori ili Grčkoj. Jedan od glavnih razloga za to je što se do njih može putovati automobilom, a vreme potrebno za putovanje je kraće nego do ostalih destinacija.

Put automobilom na odmor sa sobom nosi određene rizike, pa kada se odlučite za njega morate biti sigurni da je automobil ispravan i pogodan za duži put.

Međutim, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode ili kvara vašeg vozila, služba koja pruža pomoć na putu će vam pružiti podršku i u najkraćem vremenskom roku poslati ekipu na vašu lokaciju.


Ukoliko planirate ovog leta da posetite neku od ovih zemalja i na vaše letovanje se zaputite automobilom, u nastavku teksta pročitajte kojom saobraćajnom trasom do tamo možete stići, koja je najbrža, koja dokumenta su vam potrebna za određenu zemlju i ostale stvai na koje treba da obratite pažnju.

Putovanje automobilom u Grčku – saobraćajnice ka Grčkom primorju 

Put do Grčke automobilom je brži i lagodniji u odnosu na put do crnogorskog primorja. Najveći deo se vozi autoputem, a u zavisnosti do koje destinacije idete, možete odabrati put preko Makedonije, Bugarske ili Albanije.

Put preko Makedonije – ako idete do Halkidikija

Najčešća trasa kojom srpski turisti putuju do Grčke je preko Makedonije, zato što je najviše pokrivena autoputem i najkraća je za putovanje do Soluna i obližnjih letovališta na Halkidikiju. Do granice sa Makedonijom, vozači koji dolaze iz prestonice mogu ići samo autoputem, zbog završetka južnog kraka Koridora 10.

Novi put doveo je do uštede vremena prilikom putovanja od otprilike sat vremena i veće bezbednosti vozača u odnosu na vožnju magistralnim putem.

Nakon ulaska u Makedoniju, pa sve do graničnog prelaza Evzoni, vozači takođe voze autoputem svih 180 kilometara.

Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje ovom trasom su zeleni karton, evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, kao i protivpožarni aparat.

Put preko Bugarske – za turiste koji idu na Tasos

Veliki broj vozača koji idu ka Tasosu ili nekom letovalištu na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu ide preko Bugarske. Od Beograda do granice sa Bugarskom stiže se za manje od 3 sata, a od Bugarske do Grčke određeni deo se ide magistralnim putem dok je većinski deo ipak autoput. 

Put preko Bugarske do Tasosa je kraći za oko 80 kilometara nego putovanje na ovu i obližnje destinacije preko Makedonije.

Od dokumenata potrebna vam je saobraćajna dozvola, vozačka dozvola, pasoš, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat i žuti karton ukoliko vozilo nije registrovano na vaše ime. Za razliku od Makedonije nisu potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola

Put preko Albanije – ako idete do Krfa

Ukoliko letuju na Krfu ili nekoj drugoj destinaciji na Jonskom moru, turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i pojedinih delova Srbije, na ovaj put idu trasom preko Albanije. Put vodi preko Skadra, od kog se do Grčke ide međunarodnim putem.

Postoje 2 granična prelaza kojima možete ući u Grčku – Kakavia i Ćafa Bota, a oba vode do mesta Janina u Grčkoj odakle polaze trajekti za Krf. 

Dokumenta koja su vam potrebna su ista kao i za Makedoniju, ali prednost ove trase je ta što u Albaniji nema putarina ni vinjeta, pa je sam put jeftniji.

Saobracajnice ka crnogorskom primorju

Za razliku od putovanja u Grčku, gde većinski deo trase čini autoput, do Crne Gore se do skoro vozilo isključivo magistralnim i regionalnim putevima, osim od Ljiga do Preljine, gde postoji 40 kilometara autoputa. Izgradnjom nove deonice autoputa “Miloš Veliki”, ovaj put je jako olakšan, ubrzan i skraćen. 

Od prestonice Srbije do Budve postoje tri različite trase, a najkraća od njih je dužine oko 500 kilometara i vodi Ibarskom magistralom preko Podgorice. Od Potrebno vreme za ovo putovanje je znatno smanjeno zbog izgradnje autoputa. Ovaj put je najrizičniji i vodi kroz klisure i kanjon reke Morače gde su odroni i saobraćajne nezgode česta pojava. 

Iako je put koz kanjon rekonstruisan i u znatno boljem stanju nego ranije, zbog uskog puta i velikih krivina gde je zabranjeno preticanje, i dalje dolazi do nesreća. Iz tog razloga, kako bi vozači bili bezbedniji i imali bolju preglednost, preporučuje se putovanje danju.

Ukoliko želite da izbegnete kanjon Morače, možete birati između dve trase. Prva je preko Pljevalja i Žabljaka, a druga je preko Mokre Gore do Kotora. Osim što ćete ovim trasama preći oko 40 kilometara duži put, većinski deo puta su regionalni putevi, pa je brzina vožnje njima znatno manja.

Za putovanje do Crne Gore, od dokumenata  su vam potrebni samo pasoš ili lična karta, saobraćajna dozvola i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ukoliko ne putujete svojim vozilom.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom dali dovoljno informacija o putovanju automobilom u Grčku ili Crnu Goru i pomogli da odlučite koja saobraćajna trasa je najpogodnija za vas.

ПретходниReno prodaje svoje akcije u ruskom Avtovazu
СледећиMILEVA otvara 67. Sterijino pozorje

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.