SAOPŠTENJE – Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor

Фото: Синиша Трифуновић

Ljude u Narodnom pozorištu Sombor, i širu teatarsku javnost, veoma je iznenadila vest da je Osnivač grad Sombor doneo odluku da glumica Vesna Paštrović treba da, na sednici Skupštine grada Sombora, koja će se održati 25. ovog meseca, bude postvljena za direktora Narodnog pozorišta Sombor.

Iznenađenje je bilo vrlo neprijatno iz najmanje dva razloga. Odluka je doneta bez ikakvih konsultacija sa relevantnim ljudima iz kuće, onima sa kojima sutra direktor treba da sarađuje. Takođe, dosadašnje kvalifikacije i kredbilitet uvažene Vesne Paštrović ni najmanje je ne preporučuju za tu odgovornu i zahtevnu dužnost. Naprotiv!

Dobro pozorište jeste i mesto eksperimenata ali u dobrom pozorištu se jako dobro zna šta znači pogrešna podela, i koliko su i na kratke i na duge staze pogubne njene posledice.

Narodno pozorište Sombor je, ako treba da podsetimo, svojim radom i ostvarenjima etablirano kao jedno od najboljih u državi, a velike je uspehe imalo i izvan granica.

Iskustvo nas uči, a govori o tome i dramska literatura, da onaj u čijim je rukama i nož i kolač ima svoje aršine i malo ili ni malo ne haje ni za logiku, ni za pravdu i nepravdu, ni za kvalitet, ni za suštinski interes toga o čemu odlučuje.

Uprkos tom saznanju, odlučili smo se na saopštenje i obraćanje javnosti. Sa jedne strane, da ostane trag da smo odgovorno stali da sačuvamo i odbranimo Teatar koji smo radeći gradili duboko se oslanjajući na najbolje što su sazdali oni pre nas. Sa druge, da najljubaznije zamolimo Osnivača da još jednom preispita svoju odluku. I, sa treće, da koliko je moguće predupredimo onu kancerogenu situaciju koja nastaje u kući kad na njeno čelo dođe neadekvatan i neprihvaćen prvi čovek usled čega nastaju podele za i protiv inicirane strahovima od onog za egzistenciju pa na dalje. Ukratko, situacija u kojoj ono najgore lako isplivava iz ljudi i u kojoj je prva žrtva umetnost sama.

Narodno pozorište Sombor nikada nije bilo samo posao, ono je bilo i ostalo život svih nas koji smo bili i ostali i radom i bićem vezanim za njega, te otuda, između ostalog, i pravo i obaveza da o njemu istinski brinemo. I po potrebi na glas razmišljamo.

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor

ПретходниŠapčanin iscenirao pljačku da bi zadržao plate radnika
СледећиPredstavljanje knjige Dragoslava Simića

1 КОМЕНТАР

  1. Komentarom sam podržao Somborski pozorišni front i pridružio svoj glas glumačkom ansamblu Narodnog pozorišta u Somboru. Međutim, mog imena nema, verovatno nisam na pravi način to naznačio. Prihvatam da vama moje ime ne mora da mnogo znači i da vam nije važno, ali meni je važno da bude tamo… Šta treba da uradim?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.