Saveti kako najbolje pripremiti auto za odlazak na zimovanje

Blagovremena priprema automobila za zimske dane može da uštedi mnogo vremena, novca, ali i nerava. Zato je preporuka da se na vreme pozabavite svojim vozilom i ne dozvolite da vam najhladnije godišnje doba postane najomraženije zbog svih onih potencijalnih problema sa paljenjem, otključavanjem ili proklizavanjem.

Čak i najblaža zima ima svoje izazove, kao što su neprohodni putevi, zaleđena i zamagljena
stakla, problemi sa paljenjem, zaleđene brave, zavejani automobili na parkingu… To posebno dolazi do izražaja ukoliko planirate da krenete na duži put u ovom periodu, odnosno ukoliko imate nameru da na zimovanje idete sopstvenim automobilom.

Vožnja po relativno očišćenim putevima posutim solju nije isto što i vožnja po zaleđenim i zavejanim planinskim putevima. Dobra priprema za put je osnova za bezbedan i siguran dolazak na planinu. Pred vama su saveti na šta posebno morate obratiti pažnju kada kolima krećete u zimsku avanturu.

1. Obavezna je provera motora i motornog ulja

Stanje motora je najvažnije za celokupno funkcionisanje automobila. Motor predstavlja srce svakog vozila i zato je neophodno posvetiti mu punu pažnju, a posebno pred polazak na neko putovanje i to u zimskom periodu.

Da bi motor radio na adekvatan način motorno ulje je od velike važnosti, te je veoma bitno
da obratite pažnju na stanje ove tečnosti u automobilu. Najvažnija stvar jeste da redovno proveravate nivo ulja, a preporuka je da ono bude između minimalne i maksimalne vrednosti na pokazivaču.

2. Akumulator mora biti na svom maksimalnom nivou

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora. Što je temperatura niža, akumulator radi sve slabije, pa je zato neophodno da promenite neke navike ukoliko ne želite da vas izda u najgorem mogućem trenutku.

Zato je potrebno da na vreme proverite da li elektrolit u akumulatoru potpuno pokriva
ploče. Ukoliko to nije slučaj, morate doliti destilovanu vodu. Danas mnogi imaju savremene
akumulatore koji ne zahtevaju održavanje tokom svog životnog veka, ali čak i kod njih je ponekad potrebno doliti malo vode.

3. Ispravne kočnice su neophodne u svim vremenskim uslovima

Kočnice su jednako važne bez obzira na to koje godišnje doba je u pitanju. Međutim, tokom zimskog perioda zbog klizavog asfalta ukoliko pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše može doći do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Zato je obavezno na svakih nekoliko meseci testirati kočnice ili obavezno posetiti servisera ukoliko u toku vožnje osetite neke nepravilnosti, kao što su škripanje ili labava pedala.

Poseban oprez savetuje se tokom zimskog perioda, bez obzira da li imate ABS ili ne, a naročito ako planirate putovanje svojim autom u to doba godine. Važno je obratiti pažnju na kočionu tečnost, a ukoliko je starija od dve godine, obavezno je treba zameniti.

4. Tečnost za hlađenje automobila – antifriz igra bitnu ulogu

Preporuka je da se tečnost za hlađenje, odnosno antifriz menja na svake dve godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, onda je važno da proverite svojstva antifriza u nekom servisu, a možete kupiti i uređaj za merenje tačke mržnjenja.

Naime, antifriz vremenom gubi svoja svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Zato je važno biti upoznat sa njegovim stanjem, s
obzirom na to da ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente.

5. Zimske gume i lanci su od velike važnosti

Zimski pneumatici su svoju vrednost i kvalitet dokazali u velikom broju testova i situacija u
realnim uslovima, pa se izdvajanje novca za njihovu nabavku ne može nazvati nepotrebnim i neopravdanim.

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u
saobraćaju na putevima
, predviđeno je da sva vozila u periodu od 1. novembra do 1.
aprila moraju imati zimske gume na sva četiri točka, a u pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca.

Dakle, ovde nije reč samo o dubljem profilu i drugačijoj šari, već i o samoj smeši gume koja je prilagođena niskim temperaturama, što znači da se pneumatik neće suviše stvrdnuti i izgubiti svoje prijanjajuće karakteristike čak ni u najtežim zimskim uslovima, na snegu i ledu.

Ako spadate među one koji tokom zime sve svoje nade polažu u svog četvorotočkaša, onda
je izuzetno važno da redovno vodite računa o njemu i čuvate ga od spoljnih uticaja.

Briga o komponentama auta je naročita bitna pred odlazak na put, te obratite pažnju na
navedene savete i ispoštujte ih kako biste bez problema mogli da uživate u vožnji.

ПретходниOtvaranje izložbe fotografija “Kulturni centar u 2019. godini”
СледећиSlikarstvo u Somboru – od Ferenca Ajzenhuta do Milana Konjovića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.