Saveti za rad kod kuće po letnjim vrućinama

Rad kod kuće ima svojih izazova, a kada se tome pridruže i visoke temperature treba uložiti i dodatne napore da bi svi radni zadaci bili završeni na vreme. Kako da ostanete produktivni i na plus 30 stepeni i uspešno radite?

Predlažemo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati rad kod kuće po letnjim vrućinama.

Ustanite ranije

Ranoranilac ili ne, kada je u pitanju leto, pametno je da pomerite svoje buđenje koji sat ranije. To ne znači, naravno, da treba da ustanete u 4h ujutro, ali alarm podešen na 6h može biti sasvim po meri. Rano buđenje znači više svežih sati za rad, ali i više vremena za odmor u podne kada su vrućine najveće.

Otvorite sve prozore i vrata u kući i ostavite neko vreme da uđe svež vazduh. Za to vreme možete popiti kafu, doručkovati na terasi i pripremiti se za svoj radni dan. Pored „hvatanja svežine“, ustajanje u ranim jutarnjim satima ima još jednu prednost – tišinu. Velike su šanse da se vaši ukućani neće probuditi tako rano, pa tako imate dragoceno vreme da se skoncetrišete na rad bez ometanja. Dok se probude deca, partner ili cimer, vi ćete završiti veći deo posla. 

Ukoliko ne možete da zamislite da se budite tako rano, pokušajte da razvijete ovu naviku postepeno. Svakog jutra se budite 15 minuta ranije dok ne dođete do svog idealnog vremena za ustajanje.

Ugradite klima uređaj

Visoke temperature loše utiču na našu produktivnost. Razlog zbog kog se tako lako i brzo umaramo kad su vrućine je taj što naše telo ulaže dodatnu energiju da bi ohladilo. Kad nam je vruće koncentracija nam opada, postajemo nervozni i razdražljivi, češće i više grešimo – što izaziva novi talas frustracije i nervoze – i tako se vrtimo u začaranom krugu.

Najbolji način da povećate svoju radnu efikasnost jeste da rashladite prostoriju u kojoj radite. Ugradnjom klima uređaja stvorićete prijatnu atmosferu za rad, u kojoj nije teško fokusirati se na radne zadatke. Modeli poslednje generacije kao što je, na primer, Bosch inverter klima uz komfor i prečišćavanje vazduha garantuju i uštedu električne energije, pa više ne morate brinuti o visokom računu za struju. Zahvaljujući bešumnom režimu, neće vas ometati buka kakvu su nekad pravili ventilatori. Uz to, za pravilnu klimatizaciju prostorije neophodno je da zatvorite sve prozore i vrata u kući – i eto dodatne zvučne izolacije.

Dobijate kancelariju sa idealnim uslovima za rad – bez vrućine,  zagušljivosti i spoljne buke. 

Pripremite osvežavajuće napitke

Hidratacija u letnjim mesecima je od presudnog značaja za zdravlje, ali i za radnu produktivnost. Kada vaše telo dehidrira to usporava vašu koordinaciju i umanjuje stepen pažnje. Ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti! Mnogi radoholici koji rade kod kuće zaborave na svoju dnevnu dozu vode, jer nema kolega ili drugih ljudi koji bi ih podsetili na to. Da vam se takve stvari ne bi dešavale, pre nego što počnete sa radom pripremite osvežavajuće napitke za sebe. 

Ne preterujte sa kafom. Napravite limunadu ili vodu sa limunom, hladan čaj za ceo dan i dovoljno leda da ih održavate hladnim. Ovako nećete morati kasnije da prekidate rad da biste cedili pomorandžu ili limun.
Naspite sebi prvu čašu i ostavite na stolu – tako da vam je stalno pred očima. Čim osetite da vam oapda koncentracija – vreme je za novu čašu.

Napravite kancelariju na otvorenom

Za ljubitelje prirode, a pogotovo za one koji rade vezani za stolicu i računar, od neprocenjive vrednosti će biti kancelarija na otvorenom. Bez obzira na to da li imate veliku ili malu terasu i dvorište, uz minimalna ulaganja one mogu postati vaša letnja kancelarija. Naravno, čak i kada obezbedite najveću hladovinu, rad u bašti neće biti moguć po najvećem suncu. Uredite jedan kutak u kome ćete raditi rano ujutro ili popodne okruženi zelenilom i mirisom cveća. 

Najpre, izaberite mesto za svoj sto i stolicu, a onda se prema tome orijentišite dalje. Osigurajte privatnost i mir ogradom i saksijama sa visokim i gustim biljkama. Potražite koja je cena ograde za dvorište za vas najpovoljnija, razmotrite visinu koja vam je potrebna, te izaberite model koji se uklapa u dizajn vašeg eksterijera. Onda možete raditi zaštićeni od radoznalih pogleda sa ulice i drugih ometanja.

Rad u blizini vode, bilo da je to fontana ili ribnjak, takođe može biti izuzetno prijatno iskustvo. Dobro osvetlite svoj radni prostor za „noćnu smenu“ – ako je potrebno, pored glavnog svetla donesite i lampu za sto.

Ne zaboravite na odmor

Odmor je od esencijalnog značaja za radnu produktivnost, pogotovo u leto kada ulažemo dodatne napore da ostvarimo efikasnost u radu. Zbog toga, ne zanemarite značaj dobre pauze. To može biti u podne, kada su vrućine najveće u fino rashlađenoj sobi ili u bašti posle 17h. Posao je bitan, ali je važna i briga za zdravlje.

Ako ste pripremili dvorište za rad, pripremili ste ga i za uživanje – predahnite uz omiljeni napitak u svojoj zelenoj oazi. Iskoristite pauzu za čitanje ili kratku epozodu omiljene serije. Pozovite majku ili prijateljicu telefonom da proćaskate. Posle opuštanja bićete još orniji za rad.

ПретходниSpremanje babuške na tanjirači
СледећиBez gužve na graničnom prelazu Bački Breg

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.