Selo Stapar poznato po ćilimu, listari i legendi o gusarskoj hajdučiji

listara

Selo Stapar kod Sombora kažu da je najpoznatije po staparskom ćilimu, česnici zvanoj listara, ali i legendi o gusarskoj hajdučiji, koja i dalje živi kao legenda.

Selo Stapar najpoznatije je po čuvenom ćilimu sa motivom „Staparske ruže“. Jelena Amidžić pokazala nam je spomen sobu ćilima i ponjavica, i dočekala nas u nošnji, kao nekada, kada bi se dočekivali gosti.

Jelana Amidžić iz Stapara kaže: „Ova nošnja je baš stara, ona je od moje koleginice koja ima i dosta sukanja, a koje su korićene za razne prilike. Nošnju i dalje nosim u posebnim prilikama. U mojoj sobi imam nekoliko ćilima i ponjavica, ova soba je specijalno opremljena da se sve ovo čuva, a ovaj ćilim je miraz moje majke.“

A, ko dođe u Stapar mora da proba čuvenu „listaru“ i papulu.

Teodora Kovalčev, penzionerka iz Stapara napominje: „Staparska listara se pravi tako što se so stavi u brašno i vodu, pa se mesi i testo kasnije rasteže…posipa se šećerom, orasima, suvim grožđem i premazuje sa masti..“

Marica Mrđanov, penzionerka iz Stapara kaže: „Papula se pravi tako što se skuva pasulj, pa se ocedi voda, zatim se izmiksa zaprška od luka, pa se prelije i poželji se doda propržene slanine, zavisi ko kako voli..“

Da li su kao što se priča u 18. veku preci današnjih Staparaca gusarili Dunavom?

Cvetislavka Zavišin, penzionerka iz Stapara kaže: „Na teritoriji današnje Prigrevice i Apatina nekada su se, kažu, bavili gusarenjem i pljačkanjem brodova Marije Terezije, pa otuda naziv za Staparce gusari. Iz tih razloga je ona Staparce proterala…“

Potomci nekadašnjih gusara odavno su postali vredni paori, a i ako se ćilimi više ne tkaju kao nekada, u ovom selu se i dalje čuvaju i cene u mnogim porodicama.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniUpozorenje RHMZ, slede ledeni dani sa temperaturom do minus 15 stepeni
SledećiKup nacija – 11. izdanje

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.