Selo Stapar poznato po ćilimu, listari i legendi o gusarskoj hajdučiji

listara

Село Стапар код Сомбора кажу да је најпознатије по стапарском ћилиму, чесници званој листара, али и легенди о гусарској хајдучији, која и даље живи као легенда.

Село Стапар најпознатије је по чувеном ћилиму са мотивом „Стапарске руже“. Јелена Амиџић показала нам је спомен собу ћилима и поњавица, и дочекала нас у ношњи, као некада, када би се дочекивали гости.

Јелана Амиџић из Стапара каже: „Ова ношња је баш стара, она је од моје колегинице која има и доста сукања, а које су корићене за разне прилике. Ношњу и даље носим у посебним приликама. У мојој соби имам неколико ћилима и поњавица, ова соба је специјално опремљена да се све ово чува, а овај ћилим је мираз моје мајке.“

А, ко дође у Стапар мора да проба чувену „листару“ и папулу.

Теодора Ковалчев, пензионерка из Стапара напомиње: „Стапарска листара се прави тако што се со стави у брашно и воду, па се меси и тесто касније растеже…посипа се шећером, орасима, сувим грожђем и премазује са масти..“

Марица Мрђанов, пензионерка из Стапара каже: „Папула се прави тако што се скува пасуљ, па се оцеди вода, затим се измикса запршка од лука, па се прелије и пожељи се дода пропржене сланине, зависи ко како воли..“

Да ли су као што се прича у 18. веку преци данашњих Стапараца гусарили Дунавом?

Цветиславка Завишин, пензионерка из Стапара каже: „На територији данашње Пригревице и Апатина некада су се, кажу, бавили гусарењем и пљачкањем бродова Марије Терезије, па отуда назив за Стапарце гусари. Из тих разлога је она Стапарце протерала…“

Потомци некадашњих гусара одавно су постали вредни паори, а и ако се ћилими више не ткају као некада, у овом селу се и даље чувају и цене у многим породицама.

 Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниUpozorenje RHMZ, slede ledeni dani sa temperaturom do minus 15 stepeni
СледећиKup nacija – 11. izdanje

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.