SEMAFOR NA SELENČI POPRAVLJEN NAKON TRAGEDIJE

semafor_sombor

Nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila 21. maja 2021. godine na raskrsnici Fruškogorske ulice i Prvomajskog bulevara u kojoj je život izgubilo jedno lice a dva su teško povređena, u somborskoj javnosti je potegnuta priča o održavanju svetlosne saobraćajne signalizacije u našem gradu.

Naime, semafor na pomenutoj raskrsnici danima pre tragedije nije radio, a oni koji su zaduženi da vode računa o tome ili nisu bili u stanju da otklone kvar, ili jednostavno nisu bili dovoljno ažurni. Treba napomenuti da uzrok nesreće nikako nije to što semafor u datom momentu nije radio, jer na pomenutoj raskrsnici postoje uredno postavljeni saobraćajni znaci koji jasno određuju pravo prvenstva prolaza u slučaju da svetlosana signalizacija ne radi. Dakle, odgovornost je na vozaču koji nije poštovao znakove i nije ustupio pravo prvenstva prolaza.

Obzirom na to da ovo nije jedini semafor u Somboru koji ne funkcioniše, jer recimo onaj kod bivšeg hotela „Sloboda“ takođe ne radi već duže vreme, odlučili smo da se pozabavimo ovim problemom. Za početak smo našli informaciju da je 9. marta 2021. godine okončana Javna nabavka koju je raspisao grad Sombor za održavanje svetlosne saobraćajne signalizacije na koju su se javile dve firme: „Signal“ doo Sombor i Doo „Selma“ Subotica. Ponuda Subotičana je iznosila 3.332.065,00 dinara a somborske firme 3.291.072,00 dinara bez PDV-a.

Posao je dobilo preduzeće „Signal“ doo iz Sombora kao ponuđač koji dao najnižu cenu. U odluci o dodeli ugovora stoji da je vrednost ugovorenih radova 3.291.072,00 dinara bez PDV-a, odnosno 3.949.286,40 dinara sa uračunatim PDV-om. U kratkom opisu javne nabavke stoji, da za ovaj novac preduzeće „Signal“ doo treba održava semaforske uređaje koji su postavljeni na teritoriji Grada Sombora.

Preduzeću „Signal“ doo smo uputili pitanja: zbog čega već duže vreme ne rade semafori kod bivšeg hotela „Sloboda“ i na raskrsnici Fruškogorske i Prvomajskog bulevara i zašto treba toliko vremena da se saniraju eventualni kvarovi i kada će pomenuti semafori ponovo biti pušteni u rad?

U odgovoru ovog preduzeća stoji da se u vezi ovih pitanja obratimo Odeljenju za komunalne delatnosti, imovinsko-pravne i stambene poslove, Gradske uprave Grada Sombora, kao nadležnom odeljenju za izdavanje saglasnosti za privremenu izmenu režima saobraćaja; poslove javnog gradskog, prigradskog i auto-taksi prevoza i druge poslove iz oblasti upravljanja saobraćajem. U dopisu stoji i da „privredno društvo „Signal“ doo Sombor po njihovom nalogu, putem nadzornog organa i prema radnim nalozima, vrši poslove održavanja svetlosne saobraćajne signalizacije“.

Iz Odeljenja za komunalne delatnosti imovinsko pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora su nam odgovorili da je semafor na lokaciji kod bivšeg hotela „Sloboda“ u Somboru, u režimu žutog treptućeg svetla zbog kvara na samom semaforu. Potrebni delovi za predmetni semafor se više ne proizvode, te je jedino rešenje da se na semaforu zameni mikroprocesorski uređaj i vozačke i pešačke laterne. Sanacija predmetnog semafora, na ovaj način, iziskuje dodatnu promenu dinamike održavanja svetlosne signalizacije, kao i dodatno vreme pripreme, objasnili su u Odeljenju za komunalne delatnosti imovinsko pravne i stambene poslove.

Iz ovog odeljenja su pojasnili da semafor na raskrsnici ulica Fruškogorska i Prvomajski bulevar nije bio u funkciji zbog greške na instalacijama, a nakon rušenja usled saobraćajne nezgode, na istom semaforu su zamenjeni stub i laterne, popravljen kvar na instalacijama, pa je semafor od nedavno ponovo stavljen u funkciju.

Izvor: sombornjuz.rs

ПретходниPomozimo Emili Bucalo!
СледећиIzložba crteža „Džez“ od 8. juna u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.