СЕМАФОР НА СЕЛЕНЧИ ПОПРАВЉЕН НАКОН ТРАГЕДИЈЕ

semafor_sombor

Након саобраћајне несреће која се догодила 21. маја 2021. године на раскрсници Фрушкогорске улице и Првомајског булевара у којој је живот изгубило једно лице а два су тешко повређена, у сомборској јавности је потегнута прича о одржавању светлосне саобраћајне сигнализације у нашем граду.

Наиме, семафор на поменутој раскрсници данима пре трагедије није радио, а они који су задужени да воде рачуна о томе или нису били у стању да отклоне квар, или једноставно нису били довољно ажурни. Треба напоменути да узрок несреће никако није то што семафор у датом моменту није радио, јер на поменутој раскрсници постоје уредно постављени саобраћајни знаци који јасно одређују право првенства пролаза у случају да светлосана сигнализација не ради. Дакле, одговорност је на возачу који није поштовао знакове и није уступио право првенства пролаза.

Обзиром на то да ово није једини семафор у Сомбору који не функционише, јер рецимо онај код бившег хотела „Слобода“ такође не ради већ дуже време, одлучили смо да се позабавимо овим проблемом. За почетак смо нашли информацију да је 9. марта 2021. године окончана Јавна набавка коју је расписао град Сомбор за одржавање светлосне саобраћајне сигнализације на коју су се јавиле две фирме: „Сигнал“ доо Сомбор и Доо „Селма“ Суботица. Понуда Суботичана је износила 3.332.065,00 динара а сомборске фирме 3.291.072,00 динара без ПДВ-а.

Посао је добило предузеће „Сигнал“ доо из Сомбора као понуђач који дао најнижу цену. У одлуци о додели уговора стоји да је вредност уговорених радова 3.291.072,00 динара без ПДВ-а, односно 3.949.286,40 динара са урачунатим ПДВ-ом. У кратком опису јавне набавке стоји, да за овај новац предузеће „Сигнал“ доо треба одржава семафорске уређаје који су постављени на територији Града Сомбора.

Предузећу „Сигнал“ доо смо упутили питања: због чега већ дуже време не раде семафори код бившег хотела „Слобода“ и на раскрсници Фрушкогорске и Првомајског булевара и зашто треба толико времена да се санирају евентуални кварови и када ће поменути семафори поново бити пуштени у рад?

У одговору овог предузећа стоји да се у вези ових питања обратимо Одељењу за комуналне делатности, имовинско-правне и стамбене послове, Градске управе Града Сомбора, као надлежном одељењу за издавање сагласности за привремену измену режима саобраћаја; послове јавног градског, приградског и ауто-такси превоза и друге послове из области управљања саобраћајем. У допису стоји и да „привредно друштво „Сигнал“ доо Сомбор по њиховом налогу, путем надзорног органа и према радним налозима, врши послове одржавања светлосне саобраћајне сигнализације“.

Из Одељења за комуналне делатности имовинско правне и стамбене послове Градске управе града Сомбора су нам одговорили да је семафор на локацији код бившег хотела „Слобода“ у Сомбору, у режиму жутог трептућег светла због квара на самом семафору. Потребни делови за предметни семафор се више не производе, те је једино решење да се на семафору замени микропроцесорски уређај и возачке и пешачке латерне. Санација предметног семафора, на овај начин, изискује додатну промену динамике одржавања светлосне сигнализације, као и додатно време припреме, објаснили су у Одељењу за комуналне делатности имовинско правне и стамбене послове.

Из овог одељења су појаснили да семафор на раскрсници улица Фрушкогорска и Првомајски булевар није био у функцији због грешке на инсталацијама, а након рушења услед саобраћајне незгоде, на истом семафору су замењени стуб и латерне, поправљен квар на инсталацијама, па је семафор од недавно поново стављен у функцију.

Izvor: sombornjuz.rs


ПретходниPomozimo Emili Bucalo!
СледећиИзложба цртежа “Џез” од 8. јуна у Сомбору

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.