Septembar, vreme za zimnicu

zimnica-sombor-kurbatov

Septembar je vreme kada domaćice uveliko pripremaju zimnicu od kisele do slane i slatke, a jedan od malobrojnih Somboraca Dragan Kubatov za svoju porodicu svake godine priprema pekmez od vinogradarskih bresaka i sa ponosom obavlja sve u vezi ovog uglavnom posla koji inače na ovim prostorima obavljaju žene.

Dok loži smederevac u letnjoj kuhinji i pazi da pekmez ne zagori, Dragan Kubatov iz Sombora ispričao nam je kako je kuvanje pekmeza deo porodične tradicije u mnogim ovdašnjim domaćinstvima i da u njegovoj porodici nije ništa neobično da domaćin, kao glava kuće, stavi kecelju i priprema zimnicu poput pekmeza od vinogradarskih bresaka.

„Vinogradarske beskve se operu,pa se odvoji sve što ne treba od koštica, pa nadalje. Zatim se sve to stavi u veliku šerpu i kuva se, najbolje na vatri izjavio je Dragan Kubatov iz Sombora.

Kuva se dok se ne vidi dno, a kada se varjačom povuče po dnu šerpe i kada vidi se dno, pekmez je gotov. Ne stavljam puno šećera i stavim par zrna konzervansa.

Baka me je naučila, a i ja sam kao dete bio radoznao. Prve korake sam naučio od svoje bake, nešto sam naučio sam ili krao znanje od starih kuvarica. Meni je kuvanje pekmeza uživancija, a našim prijateljim koji dođu je već potpuno uobičajeno da jedu moj pekmez“.

Kada se sprema kompot, pekmez ili domaći sirup uloge su podeljene ističe Dragan i dodaje da je on specijalista za pekmez, a supruga za domaće sokove.

“Devedest posto toga sem sokova za koje je supruga maher i ja se tu uopšte ne mešam, jer je ona tu zakon, a kada su sokovi u pitanju ja sam levo smetalo“ zaključio je Kubatov .

Sve ostalo prelazi preko mojih ruku. Takođe i sin pomaže u pripremi zimnice, ali kada dođe taj poslednji momenat kuvanja i završavanja tu sam u fazonu : „skloni mi se““

 „Gosti koji dolaze zadovoljni su našim proizvodima od naših domaćih voćaka koje nisu prskane i koje su prirodne. Inače, osim vinogradarske breskve ove godine nam je rodila šljiva od koje smo napravili gusti sok, to je samo ceđena šljiva, kompot i pekmez. Od višnje smo napravili sirup, ali i malo pekmeza. U dvorištu imamo i nanu, pa smo napravili i sirup od nane…“ primetila je Majda Kubatov.

Kubatovi su se iz grada vratili da žive u selu Svetozar Miletić, a pored mira, kao prednost ističu to što imaju svoje domaće životinje, voće i povrće, a samim tim i domaće proizvode koje već pripremaju za zimu.

Izvor: RTV(Vesna Milanović Simičić)

ПретходниUhapšen Subotičanin osumnjičen za ubistvo bivše supruge
СледећиŽena poginula u saobraćajnoj nesreći kod Apatina – automobilom sletela u kanal

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.