Serijal javnih predavanja na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Фото: Синиша Трифуновић

Serijal javnih predavanja odnosno tribina Kairos (pravi trenutak) pokrenut je na Pedagoškom fakultetu u Somboru sa osnovnom idejom da profesori budu izlagači te da iz svojih oblasti predstave popularnije teme jednako zanimljive i studentima i građanstvu.

Do sada je održano desetak tribina a predavanja su otvorena i za predavače iz inostranstva odnosno sa drugih fakulteta.

pedagoski fakultet sombor
RTV

Pupin skandalozno! – Intrigantan naslov tribine doc dr Marije Bošnjak Stepanović koji je samo podsticaj da ispitamo da li u dovoljnoj meri pridajemo značaj Mihajlu Pupinu i da li dostojno čuvamo uspomenu na velikog naučnika i čoveka.

„Sada je pravi trenutak, s obzirom da je stogodišnjica prvog svetskog rata i formiranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a u okviru jednog i drugog, Mihajlo Pupin je imao značajnu ulogu!“, objasnila je doc dr Marija Bošnjak Stepanović, autor predavanja.

Kako u društvu postiji različita percepcija dva velika srpska naučnika, deo predavanja posvećen je odnosu između Mihajla Pupina i Nikole Tesle.

„Postoje razne kontraverze u oko Mihajla Pupina i njegove uloge u pomoći srpskom narodu i kontraverze vezane za njegov značaj uopše a koleginica će osvetleti ono što Mihajlo Pupin zaslužuje kao naučnik i kao patriota“, istakao je prof. dr Slobodan Sadžakov sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, pokretač je serije predavanja.

Kao prijatelj američkog predsednika Vilsona, koji je proklamovao čuvenih 14 tačaka, od kojih jedna narodima nekadašnje Austro-Ugarske jamči pravo na samoopredeljenje, Pupin je snažno lobirao za interese Srbije i Kraljevine SHS i u velikoj meri je zaslužan za američku naklonost prema Srbiji kao i činjenicu da se 1918. g. na Beloj kući vijorila srpska zastava. Njegova uloga na Mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine, pri određivanju budućih granice Kraljevine SHS takođe je od velikog značaja. Ipak, autorku tribine je fascinirao sam Pupinov početak.

„Kod Mihajla Pupina je sam njegov početak veoma zanimljiv, njegov odlazak u Ameriku gde sa svega nekoliko centi otišao brodom u Ameriku, radio fizičke poslove, spremao se u večernjoj školi da bi se spremio za prijemni ispit na Kolumbiji univerzitetu i na taj način izgradio sam izgradio svoju naučnu i profesionalnu karijeru.“

Tribina je izazvala brojne i zanimljive diskusije što potvrđuje da je Serijal tribina, Kairos, koji je krenuo nepretenciozno, postao je jedno od središta intelektualnog života u Somboru.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPovećanje broja dolazaka turista u Sombor
СледећиKuća kraj Sombora kao iz bajke

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.