Simbolika novogodišnjih običaja i ukrasa

Retki su oni koji ne obožavaju Novu godinu i praznično raspoloženje koje nam donosi. Obično se proslavlja u krugu porodice, nekada i sa prijateljima ili sa drugom polovinom. Praznici su savršen povod i za putovanje! 

Tih, novogodišnjih dana, snežni pokrivač belinom obasjava ulice, enterijeri su ukrašeni divnim dekorima, a u centru pažnje uvek uspeva da bude čuvena novogodišnja jelka. Svako je kiti po svom ukusu i želji, a simboliku novogodišnjih običaja i ukrasa koristi radi tradicionalnog, simboličnog obeležavanja Nove godine.

Ipak, iako su ovi običaji i simboli duboko ukorenjeni u ljudsko društvo, često se dešava da ne znamo njihovu simboliku i priču. Istražili smo umesto vas i u narednim redovima vam predstavljamo simboličan značaj novogodišnjih običaja i ukrasa.

Doček Nove godine – proslava duge istorije i velikog značaja

Rimljani, Stari Grci ili Kinezi?

Mišljenja o tome ko je prvi otpočeo sa proslavom Nove godine razlikuju se. Ono što je sigurno je to da, kada je u pitanju Nova godina doček se obeležava dugi niz godina, širom planete, kao i to da je deo kulture najrazličitijih naroda. 

Doček Nove godine simboliše novi početak, savršen povod da se proslave uspesi i oprosti sa neuspesima od prošle godine. Neki proslavu Nove godine obeležavaju u noći između 31. decembra i 1. januara, dok je, na primer, Kinezi, slave nešto kasnije.

Ono što je zajedničko većini naroda sveta, jeste to da novogodišnji doček predstavlja svečani događaj, vreme za bleštave večernje haljine i elegantne košulje. Vreme za nezaboravni noćni izlazak u klub, elegantnu večeru u restoranu, putovanje, a nekada je doček i savršen povod da se ostane ušuškan u toplini doma i sa najbližima izgrli u ponoć.

Novogodišnja jelka – miljenica praznika

Naravno da nećemo proći kroz temu Nove godine, a da se posebno ne pozabavimo njenim veličanstvom – novogodišnjom jelkom. Mnogim porodicama sam čin kićenja jelke predstavlja omiljenu tradiciju.

Neki svake godine kupe pravu jelku ili barem njene grane, a neki se odlučuju za veštačku koja ih služi dugi niz godina. I kada je reč o odabiru boja, svaka porodica ima svoj način dekorisanja novogodišnje jelke.

Dok mnogi svake godine koriste istu paletu boja za ukrase na jelci, drugi je menjaju iz godine u godinu. Klasičan izbor su crvena i zlatna boja. Sem toga, često se kombinuju i plava i srebrna, kao i ljubičasta i srebrna boja.

SImbolika jelke vuče korijene iz paganske kulture, gde njena zimzelenost predstavlja ponovno rođenje, život i izdržljivost potrebnu za život tokom hladnih, zimskih meseci. 

Tokom istorije i širenja rituala kićenja jelke, njena simbolika se menjala. Ona je tako predstavljala i simbol zaštite u kući, a nekada i svetlost koja služi rasterivanju mračnih sila. U hrišćanstvu, jelka simboliše drvo života, a svaki njen ukras takođe ima svoju simboliku.

Simbolika boja praznika – zelene i crvene

Crvena i zelena su, kao što smo rekli, klasičan izbor za dekoraciju doma tokom prazničnih dana. Međutim, naravno da, kao i za sve u vezi sa Novom godinom i praznicima, postoji razlog za to, odnosno simbolika koja se krije iza ovog izbora boja. 

Crvena boja predstavlja Isusovu krv koju je prolio kada je razapet, a zelena, kao što smo rekli – simboliše život. Iako je simbolika Nove godine i njenih glavnih motiva uglavnom duboko povezana sa religijom, jasno je da svako od nas u bojama, motivima i simbolima Nove godine, može pronaći sasvim lično značenje. 

Deda Mraz – simbolika donosilaca novogodišnjih paketića

Deda Mrazu ne možemo sa sigurnošću utvrditi koren u istoriji, ali znamo da je, kroz nju, dolazilo do promena njegovog imena. Od Sv. Nikole, preko Božić Bate, pa sve do Deda Mraza – sva ova imena sinonimi su za omiljenog gosta svake kuće u vreme Nove godine  – Deda Mraza.

Deda Mraz simboliše lepotu davanja, najlepših poklona raja i zemlje. On nas poziva da verujemo u to da postoji nešto veće, lepše od nas samih, nešto što ne možemo da vidimo ali možemo da osetimo.

Zato često koristimo i izraz: “novogodišnje čarolije”, a upravo je Deda Mraz prvi simbol koji nas inspiriše da osetimo osećaj blaženstva i magije u vreme praznika. 

Ne rušite detetu smešak, već ga pustite da veruje u Deda Mraza. 

On postoji!

Simbol je nesebičnosti, darova, radosti i sreće, a sve ove kvalitete donosi svuda sa sobom! 

Zar ne verujete da je stvarno sve što Deda Mraz predstavlja?

Novogodišnje svećice i zvezdice

Pre nego što su izmišljene svećice koje funkcionišu napajanjem na struju, koristile su se prave sveće da bi se osvetlila jelka. Svećice, kao i zvezda koja se često koristi kao motiv na novogodišnjim ukrasima, simbolišu zvezdu Vitlejema, ali i svetlost koja tera mračne sile od kuće i porodice. 

Svako od nas je dočekivao Novu godinu na sebi svojstven način i ukrašavao jelku ukrasima koji su za njega predstavljali sasvim posebno značenje. 

Svako od nas praznike vezuje za uspomene koje je tokom njihovog obeležavanja brižljivo stvarao. Zato, simboliku Nove godine stvaramo upravo mi – kroz istoriju i celi svet. Uživajte u dočeku Nove godine! I obavezno zapišite novogodišnje odluke, a podnožje jelke ispunite poklonima! Srećno!

ПретходниIzveštaj sa opštinskog školskog takmičenja u košarci
СледећиPozorište slavi 137. rođendan!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.