Siniša Plećaš iz Sombora od drveta pravi unikatni baštenski nameštaj

Сомборски алатничар Синиша Плећаш радио је некада у познатој фирми „Бане Скулић“. Када је „Бане“ пропао, Синиша се оријентисао на дрво и данас је најпознатији рестауратор намештаја.

Метал је заменио дрветом, јер га је живот на то натерао, али каже да га је дрво увек привлачило и да је поправка старог намештаја био хоби.

Најпре су се јављали пријатељи да им нешто поправи, залепи, дотера, а онда је схватио да у недостаку металског посла од столарског може да преживи. Тренутно је пронашао реслове водоотпорног шпера, који под његовим прстима и машинама постају уникатни баштенски намештај.

„Чисто сам пробао, видели сте на стругу шта се све може направити и видим да иде, значи фантазија. И овакви столови столице очигледно да и имају тржиште , све од водоотпорног шпера“, каже Плећаш.

У скоро три деценије бављења дрветом највише је радио предмете од храста, ораха, трешње.

„Почео сам прво неке сталке, ово па оно, купио струг, купио остале машине и ево кренуло је како треба. Јако пуно сам радио рестаурације, скоро 25 година. Шта је ту најтеже. Најтеже је буквално од старе бабе направити девојчицу. Од столова, столица, комода витрина, не знам шта сам све више направио“, објашњава мајстор.

Пошто је Синиша металац, прецизност му је увек била важна. Тако је каже и са дрветом, јер ни овде као и у металу нема импровизације. Уз прецизност потребно је имати и креативност и наравно идеју како од комада дрвета направити намештај. Њему то очигледно полази за руком.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниUhapšeni dileri marihuane
СледећиOnlajn radionica za decu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.