Širom Srbije posađeno 50.000 stabala drveća

Srbija je od danas bogatija za pedeset hiljada novih stabala drveća. Toliko ih je posađeno u zajedničkoj akciji Srbijašuma, Vojvodinašuma i privatnih kompanija, a kojoj se odazvalo više od hiljadu volontera na preko trideset lokacija. Centralna akcija u Vojvodini održana je u Tavankutu pored Subotice.

I staro i mlado, kao nekada gorani, tako danas volonteri u akciji pošumljavanja u Tavankutu. Dvadesetak volontera, među njima i deca, odazvalo se pozivu i u tavankutskoj šumi zasadili novih 2.750 sadnica crnog bora. Među njima je bila i Milica Cerec iz Beograda, koja prvi put učestvuje na ovakvim akcijama, mada je i ranije sadila drveće u svojoj okolini.

„Volontiramo kao jedno dobro delo, a druga je stvar što imamo veliki problem trenutno sa svim stvarima koje se dešavaju ne samo u svetu, nego i kod nas, a to su – klimatske promene, velike nepogode koje su, u stvari, uslovljene sečom drveća koja je potpuno nekontrolisana. Tako da, kada me je drugarica pozvala da učestvujem u ovoj akciji, bila je jedna dobra ideja, dobra inicijativa, dobar gest da nekako i mi doprinesemo tome da sutra bude svima bolje“ kaže Cerec.

Pošumljavanje je redovna aktivnost Javnog preduzeća Vojvodinašume, a po rečima direktora ovog preduzeća Rolanda Kokaija, godišnje se u pokrajini zasadi oko dve hiljade hektara novih stabala.

„Treba da uđe u svest građana da je važno da čuvamo šume jer nam šuma omogućava život. Nije značajan faktor, nego preduslov za opstanak čovečanstva. Čuva zemljište, vodu, reguliše odnos kiseonika“, rekao je Kokai.

Pored Tavankuta, odnosno Subotice, danas se sadilo na još trideset lokacija širom Srbije.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

ПретходниVadite letnje stvari!
СледећиKoji su znakovi da ste postali previše zavisni od kafe?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.