Situacija nestabilna, deset zaraženih se leči u somborskoj bolnici, uvedene nove lokalne mere

EPA-EFE (JAGADEESH NV)

Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović je nakon četiri meseca od izbijanja epidemije koronavirusa počela da objavljuje dnevne izveštaje o broju zaraženih i hospitalizovanih na teritoriji grada. Ohrabrili se, najzad.

Prekjuče je, po zvaničnom sajtu somborske bolnice, kod četiri od 11 pregledanih pacijenata u respiratornoj ambulanti OB Dr Radivoj Simonović, potvrđeno prisustvo koronavirusa. Kako je navedeno dva pacijenta su hospitalizovana dok su dva, sa lakšom kliničkom slikom, upućena na kućno lečenje – samoizolaciju.

– Na bolničkom lečenju na Odeljenju za infektivne bolesti OB Dr Radivoj Simonović nalazi se deset pacijenata kod kojih je potvrđen Korona virus – objavljeno je na sajtu bolnice. Dan ranije, u utorak, testirano je 11 dok je kod šestoro pacijenata potvrđeno prisustvo koronavirusa. Među njima hospitalizovano je četvoro od kojih je dvoje, sa težom kliničkom slikom, upućeno u Klinički centar Vojvodine.

SOinfo.org je, dok čekamo odgovore lokalnog Štaba za vanredne situacije grada Sombora, zahvaljujući dobrim ljudima, obavešten da se epidemiološka situacija na teritoriji grada ocenjuje kao nestabilna, te da je „u Somboru i okolini” od covid-19 obolelo tridesetak građana.

Prema poslednjim informacijama sa zvaničnog kovid sajta, na gradskom području evidentirano je 55 slučajeva samoizolacije. Broj osoba u karantinu je dvostruko veći kada se u obzir uzme kompletna teritorija zapadnobačkog okruga. Opština Apatin ima 27, a opština Kula 25 građana u karantinu.

Shodno situaciji, Štab za vanredne situacije grada Sombora je juče objavio naredbe koje bi trebalo da spreče dalje širenje virusa covid-19. Tako je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima radnih organizacija, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, pijacama, kladionicama, javnom prevozu. Obavezno je održavanje socijalne distance od 1,5 metar.

Naredba podrazumeva i postavljanje dezobarijera, sredstava za ličnu dezinfekciju, odnosno obaveznu dezinfekciju prostorija. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na 23 sata. Zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom (svadbe i proslave), dok je boravak na kupalištima ograničen po principu 15 osoba na 100 m2 uz poštovanje socijalne distance u svim pravcima.

Navedeno je i da na sahranama ne može biti više od 50 lica – objavio je Štab za vanredne situacije grada Sombora.

Juče je u Srbiji registrovano još 266 slučajeva koronavirusa. Preminulo je 11 osoba, pa je ukupan broj premašio 350, uz procenat smrtnosti veći od dva odsto. Aktivno je 3.340 slučajeva, među kojima je i 120 najtežih kod kojih je neophodna upotreba „veštačkih pluća”.

Izvor: soinfo.org @ savamajstor

ПретходниDvojica pucala na Vladimira Filipovića, poznatog MMA borca
СледећиNAREDBE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA SOMBORA

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.