Skladišta i čardaci u okolini Sombora puni kukuruza

Closeup corn on stalk in field with sunset background

Prošle godine prinosi kukuruza bili su rekordni, ali se ratarima nije isplatila prodaja zbog male cene, pa su skladišta i čardaci puni kukuruza.

Drveni čardak pun kukuruza, ali ne kukuruza u klipu, što bi bilo uobičajeno, već kukuruza u zrnu. Tako je silom prilika u porodičnom gazdinstvu Gromilović klasičan čardak postao improvizovano skladište za kukuruz.

„Jesenas je kukuruz naglo otpustio vlagu i krunio se pri berbi. Bilo je puno gubitaka, pa smo odlučili da ćemo berbu prekinuti i skidati kukuruz u zrnu, a ne u klipu“, kaže Antonio Gromilović.

„Nemamo smeštajne kapacitete u vidu podnog skladišta ili silosa, pa smo razmišljali šta da radimo, da ga u vreme žetve baš ne prodamo jeftino. Jesenas je kukuruz sa njive bio 14 dinara. Zato smo kupili sitnu mrežu koji smo zakucali iznutra na drvene letve u čardaku i istresli zrno“, kaže Petar Gromilović.

Kukuruz je u čardak ušao sa vlagom od 14 do 15 posto.

„Ovo je drveni čardak, tako da ga nismo smeli napuniti skroz do krova. Pošto čardak nije napunjen postoji opasnost od navejavanja snega, pa smo sa severne strane zaštitili pločama. Za sada nema nikavih problema i nadam se da ćemo proći dobro“, kaže Petar Gromilović i dodaje da će kukuruz iz čardaka napolje kada bude imao dobru cenu.

Šima Raič kukuruz čuva u klipu u drvenom čardaku. Kaže jesenas je prinos bio dobar, rod je zdrav i sa optimalnom vlagom ušao u čardak.

„Godina jeste bila sa dosta kiše, ali kukuruz je rano došao, jesen je bila lepa i rod je suv stavljen u čardak. Na klipovima nema nikakvih gljivica ili drugih bolesti. Pre skladištenja roda očistili smo čardak od tragova prošlogodišnjeg kukuruza. Glodare trujemo, bude po neki miš, ali to nije velika šteta“, kaže Šima Raič.

Skladišta i čardaci na poljoprivrednim gazdinstvima u okolini Sombora puni su kukuruza, a kada će biti ispražnjeni, kažu ratari, zavisi od cene.

ПретходниUspešno priveden kraju osmi Kup nacija u ženskom boksu
СледећиRASPISAN JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANJE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.