SKUPLJA TV PRETPLATA

OD DANAS SKUPLJA TV PRETPLATA!

70 DINARA VIŠE ZA GLEDANJE RTS-a I RTV-a

Taksa za javni servis u naredne dve godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150, a većim delom RTS i RTV će se i dalje finansirati iz budžeta Srbije. Taksa za javni servis i ubuduće će se naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.

Podsetimo, Vlada Srbije je privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara.

Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi. Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finanisranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine, s tim što će taksa koju će plaćati građani od danas, 01. januara 2019. godine biti veća za 70 dinara i iznositi 220 dinara. Prema računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.

Nezvanična procena je da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS pripala 3,1 milijarda, a RTV 900 miliona dinara.

Izvor: Danas

ПретходниA sada ono posle slavlja…
СледећиJokić opet odličan

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.