Slaba ponuda visokoškolskih ustanova u malim opštinama

Zapadno-bački okrug se može pohvaliti dobrom mrežom srednjih škola i profila, ali je zato malo mogućnosti za visoko obrazovanje u Somboru, Odžacima i Apatinu. Ipak i tu su najavljene promene.

Školska uprava Sombor pokriva dva grada i pet opština ima 30 srednjih škola. Broj profila je zadovoljavajući, ali sve je manje đaka, pa je u toku i spajanje nekih škola. Načelnik Borislav Staničkov ističe da zadovoljan kako se odvija nastava.

„Specifičnosti naše školske uprave su što se nastava u osnovnim školama odvija na pet nastavnih jezika, a u srednjim školama na četiri nastavna jezika i tom pogledu mora da bude širi spektar svih obrazovnih profila. Sa tog stanovišta smo zadovoljni“, kaže Staničkov.

Učenici gimnazije Veljko Petrović godinama pokazuju da je znanje koje steknu dobra osnova za napredovanje. To potvrđuju i sadašnje generacije Stefan Pavlović i Mirjana Odanović.

„Mislim da je ova naša škola trenutno jedna od vodećih u okrugu, po mogućnostima koje daje. Po mogućnostima da se upiše željeni fakultet“, veli Pavlović.

„Gimnazija stvarno je ustanova koja priprema učenike za više ciljeve u životu i kao učenik ove škole mislim da sam sposobna da završim željeni fakultet“, smatra Odanovićeva.

Ladislav Fekete, direktor gimnazije, kaže da godinama prati uspešnost gimnazijalaca.

„Veliki je procenat svršenih somborskih gimnazijalaca koji uspeju da upišu fakultet, iznad 90 odsto. Od njih više od 60 posto upisuju željeni fakultet i na budžetu“, ističe Fekete.

Ponuda visokoškolskih ustanova u malim opštinama je veoma slaba.

Pedagoški fakulteta je najstarija visokoškolska ustanova za obrazovanje učitelja u našoj zemlji i on prednjači kada je reč o profilima i broju studenata.

Privatni fakulteti poput FAM-a iz Sremskih Karlovaca, koji je prošle godine otvorio odeljenje u Odžacima, a sada i u Somboru, je vrlo retka. FAM je odlučio da budućim studentima omogući i studiranje na daljinu.

„Faktički mogu da studiraju od svojih domova i sa svojih radnih mesta i bilo gde mogu pristupiti elektronskoj platformi, tu su i predavanja profesora, tu su i testovi, tu su kolokvijumi“, objašnjava Goran Kvrgić, dekan Fakultet za menadžment.

Ne samo zbog ove ponude, FAM je na Sajmu obrazovanja dobio nagradu za kvalitet studiranja. Ali je usamljen primer koji pokazuje da se treba približiti studentima i omogućiti im da se školuju i u malim mestima. Čekaju se drugi fakulteti.

Izvor: rtv.rs

ПретходниU Somboru od maja klupe za dojilje
СледећиSOMBOR TRAŽI AUTORA ZA REPLIKU SPOMENIKA KRALJU ALEKSANDRU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.