Slikarska kolonija u somborskom Kazneno-popravnom zavodu

U Kazneno-popravnom zavodu u Somboru održana je 24 slikarska kolonija „Elan“. U radu kolonije učestvovalo je više od 30 slikara i osuđenih lica.

Slikari i osuđena lica rame uz rame za slikarskim platnom i četkicom u ruci. To je Likovna kolonija „Elan“ koja se 24 godine održava u otvorenom delu Kazneno popravnog zavoda u Somboru. Među osuđenim licima učesnicima likovne kolonije bio je ove godine i Josip Šćuric iz Kazneno popravnog zavoda Novi Sad.

„Znači mi mnogo što sam na ovoj koloniji. Ovde se može videti svaki vid kreativnosti, od slikarstva, vajarstva, duboreza. Mogu podeliti iskustva iz umetničkog rada sa drugim osuđenicima. Tu su i akademski slikari sa kojima možemo razgovarati, dobiti savete, kritike“, kaže Šćuric.

Ljiljana Nedeljkov, slikarka iz Novog Sada prvi put je na likovnoj koloniji u kazneno-popravnom zavodu. Kaže došla je bez ikakvih predrasuda, bez obzira što je okružena osuđenim licima.

„Slikari su slikari bez obzira gde se nalaze i pod kojim uslovima. Naravno da sam komunicirala sa osuđenim licima, gledala šta rade. Oduševljena sam njihovom kreativnošću“, kaže Ljiljana Nedeljkov.

U radu likovne kolonije ove godine učestvovalo je 27 umetnika i 19 osuđenih lica iz 12 kazneno popravnih zavoda.

„Smatramo kao zavod da je ovo jedinstvena manifestacija da na jednom mestu zajedno stvaraju osuđena lica i umetnici. Na ovoj 24 likovnoj koloniji održava se i 17 saziv likovne kolonije osuđenih“, kaže upravnik KPZ Sombor Slobodan Medaković.

Umetnički radovi nastali na kolonijama deo su umetničke zbirke Kazneno-popravnog zavoda Sombor.

„Do sada je učestvovalo 230 likovnih stvaralaca i 250 osuđenih lica“, kaže Medaković.

Likovna kolonija Elan u somborskom Kazneno popravnom zavodu pokrenuta je kao vide resocijalizacije osuđenih lica. Na 24 kolonije nastalo je ukupno oko 1.400 umetničkih dela slikara i osuđenih lica.

rtv.rs

ПретходниOTVORENO PISMO DRŽAVNOJ JAVNOSTI I INSTITUCIJAMA
СледећиPočinje sezona stavljanja zimnice: Kupiti ili napraviti?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.