Slikarska kolonija u somborskom Kazneno-popravnom zavodu

У Казнено-поправном заводу у Сомбору одржана је 24 сликарска колонија „Елан“. У раду колоније учествовало је више од 30 сликара и осуђених лица.

Сликари и осуђена лица раме уз раме за сликарским платном и четкицом у руци. То је Ликовна колонија „Елан“ која се 24 године одржава у отвореном делу Казнено поправног завода у Сомбору. Међу осуђеним лицима учесницима ликовне колоније био је ове године и Јосип Шћуриц из Казнено поправног завода Нови Сад.

„Значи ми много што сам на овој колонији. Овде се може видети сваки вид креативности, од сликарства, вајарства, дубореза. Могу поделити искуства из уметничког рада са другим осуђеницима. Ту су и академски сликари са којима можемо разговарати, добити савете, критике“, каже Шћуриц.

Љиљана Недељков, сликарка из Новог Сада први пут је на ликовној колонији у казнено-поправном заводу. Каже дошла је без икаквих предрасуда, без обзира што је окружена осуђеним лицима.

„Сликари су сликари без обзира где се налазе и под којим условима. Наравно да сам комуницирала са осуђеним лицима, гледала шта раде. Одушевљена сам њиховом креативношћу“, каже Љиљана Недељков.

У раду ликовне колоније ове године учествовало је 27 уметника и 19 осуђених лица из 12 казнено поправних завода.

„Сматрамо као завод да је ово јединствена манифестација да на једном месту заједно стварају осуђена лица и уметници. На овој 24 ликовној колонији одржава се и 17 сазив ликовне колоније осуђених“, каже управник КПЗ Сомбор Слободан Медаковић.

Уметнички радови настали на колонијама део су уметничке збирке Казнено-поправног завода Сомбор.

„До сада је учествовало 230 ликовних стваралаца и 250 осуђених лица“, каже Медаковић.

Ликовна колонија Елан у сомборском Казнено поправном заводу покренута је као виде ресоцијализације осуђених лица. На 24 колоније настало је укупно око 1.400 уметничких дела сликара и осуђених лица.

rtv.rs

ПретходниOTVORENO PISMO DRŽAVNOJ JAVNOSTI I INSTITUCIJAMA
СледећиPočinje sezona stavljanja zimnice: Kupiti ili napraviti?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.