Slikarstvo na perima Eve Jagice iz Bezdana


Slikarsko platno nije uvek potrebno da bi se uradilo neko umetničko delo. Slikati se može i na kamenu, ljusci jajeta, svili, staklu. A jedna Bezdanka slika na perima.

Eva Jagica iz Bezdana slikarstvom se bavi više od 20 godina. Slikala je i slika i dalje na platnu, staklu, svili, jajima, kamenu i na perima. Pera je počela koristiti nakon što je po narudžbi naslikala nekoliko slika Indijanaca. Razmišljala je kada može slikati pera, može i na perima.

„Koristim akrilne boje i jako, jako tanke četkice. Pera su osetljiva i lako se raziđu, što ne bi tebalo da se desi, zato je potrebno veštine, srpljenja, mekana četkica i slika se kao bilo koja druga slika, bilo koja druga minijatura“, priča Eva.

Eva slika na perima raznih vrsta ptica, a pera dobija iz zološkog vrta iz susednog Koluta. Šta će biti na slici zavisi od samih pera, njihove boje, oblika, veličine, ali to su uvek ptice.

„To su pera raznih prelepih ptica, orlova, papagaja. Ako je već pero od papagaja onda ću naslikati papagaja, sama pera kažu šta žele da budu“, kaže ova zanimljiva umetnica.

Za jedno pero potrebno joj je od 40 minuta do dva sata rada.

„To me zabalja.Treba imati malo fantazije, malo srpljenja. Isključim se iz svakodnevnog života, zadubim u pera i svoje boje i sve drugo nestane“, kaže Eva.

Osim što slika na perima Eva je ovih dana solikala i nojeva jaja. A njena pera simpatičan su poklon,pa su stigla i van granica naše zemlje. U šali kaže još samo nije slikala na ribljim krljuštima.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

PrethodniAleksa na terenima Teniskog centra „Novak“
SledećiAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI 10. DECEMBRA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.