Smanjen promet putnika na granici sa Hrvatskom i Mađarskom

БАЧКИ БРЕГ – БЕЗДАН

Повећавање броја заражених од корона вируса смањило је промет путника на граничним прелазима Србије са Мађарском и Хрватском. Екипа РТВ-а обишла је најфрекфрентније граничне прелазе у западнобачком округу Бачки Брег – Херцегсанто са Мађарском и Бездан – Батина са Хрватском. Теретни саобраћај одвија се нормално, што се тиче путника, прелази су практично опустошени.

Од среде до данас драстично је смањен промет путника на Граничном прелазу Бачки Брег – Херцегсанто у Мађарској. Теретни саобраћај одвија се несметано, а путнике, који желе преко овог граничног прелаза на зелени коридор према земљама Европске уније, цариници суседне државе враћају и упућују на граничне прелазе Хоргош – Реске и Келебија – Томпа.

„Вратили су ме са мађарске границе и кажу ми да морам на транзит преко Келебије или Хоргоша. Нису ме пустили на овај мали гранични прелаз да путујем за Немачку иако имам све папире“, изјавио је Никола Седлар, путник из Србије за Немачку.

„За нас који радимо међународни траснпорт не треба корона тест, тако да ми путујемо слободно“, рекао је Раде Царевић, возач међународног транспорта из Србије у Мађарску.

Гранични прелаз Бездан – Батина са Хрватском углавном корсите становници пограничних делова, који долазе у Србију због пословних или приватних обавеза.

„У Хрватској је ситуација као и код вас, мислим да се и код нас повећава број заражених од короне. Било би време да дође крај свему овоме, јер људима је стварно доста свега преко главе“, саопштио је Ивица Мартинов из Хрватске.

„За улазак у Хрватску мора бити оправдан разлог, на пример да је уплаћен апартман или смештај, или радна виза, а и онда се остаје у изолацији 14 дана, а након седам дана траже негативан тест на корону“, казао је Марко Беберовић из Србије.

Од 15. јула до данас, гранични прелаз Бачки Брег прешло је 434 путника, а промет на граници са Хрватском код Бездана такође је опао за око 80 одсто.

„Мађарска страна је увела забрану уласка у државу без два негативна корона теста у 48 сати. На овом граничном прелазу је дозвољен прелаз за наше држављане који раде у Мађарској до 30 километара и њихове држављане, који раде у Србији до 30 километара, па тако они још увек могу несметано да прелазе. Гранични прелаз је недавно обновљен, асфалтиран је пут на овом прелазу, али ето корона је опустошила гранични прелаз, па је некако то пало у други план“, рекао је Жељко Просеница, шеф ЦИ Бачки Брег.

Последице ширења корона вируса огледају се и у статистичким подацима са граничних прелаза у западнобачком округу. Од 1. до 14. јула на прелазу Бачки Брег обављена је 15.801 пасошка контрола, док је за исти период прошле године овај прелаз користилио преко 40.000 путника.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниDetalji tragedije kod Sombora
СледећиGRČKA NAS NE PUŠTA DO AVGUSTA, A MOŽDA NI TADA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.