Smanjene zalihe svih krvnih grupa

dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće realizovana u sredu 26. januara, od 9 do 13 sati, u Centru za edukaciju Crvenog krsta Sombor.

Crveni krst uputio je poziv svim građanima da doniraju dragocenu tečnost jer, kako su rekli, pandemija korona virusa doprinela je smanjenju zaliha svih krvnih grupa. Navedeno je da je kontinuirano snabdevanje komponentama krvi neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije, vitalno ugrožene pacijene, terapiju onkoloških pacijenata i mnoga druga stanja.

Prilikom organizacije akcija davanja krvi, objašnjavaju iz CK, poštuju se sve procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa. – Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija i radnih površina, postavlja se dezobarijera, svi zaposleni i volonteri koriste zaštitna sredstava, po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora – saopštili su iz Crvenog krsta.

Dodali su i da krv mogu dati i vakcinisane i nevakcinisane osobe. Lica koja su prilima Fajzer, Sinofarm ili Moderna cepivo krv mogu da ti odmah, dok osobe koje su se vakcinisale Sputnjikom V ili Astrazenekom, donaciju krvi  mogu da obave dve nedelje nakon cepljenja.

PrethodniJokić igrač nedelje NBA lige
SledećiMEĐUNARODNI SAJAM PERADARSTVA U SOMBORU

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.