Sombor: 20 hiljada stanovnika manje za dve decenije

Sombor turizam glavna ulica

Zbog toga što mnogi odlaze u inostranstvo kako bi sebi obezbedili bolje sutra, mnogi gradovi, pa i Sombor imaju sve manje stanovnika. 

Od poslednjeg popisa 2012, pa do sada Somboraca je manje za šest hiljada.

Prazne ulice, to je slika Bačkog Brega, sela uz samu granicu sa Mađarskom.

Selo je svaki dan sve praznije, jer meštani odlaze u potrazi za poslom, pojedinačno ili porodično.

„Broj stanovnika se baš drastično smanjio. Svaki mesec ode barem po jedna porodica. Imaju svi hrvatske papire pa odlaze u Nemačku ili Austriju. Uglavnom odlaze mladi, ali u poslednje vreme odlaze i oni stariji od 50 godina. I deca i unuci, cele porodice odlaze zajedno. Pre 10 godina u selu je bilo 1.300, a sada je tek oko 800 stanovnika. Njih 40 ima više od 80 godina. Praznih kuća je puno i sada se može za stanovanje kupiti kuća od 2.000 evra“, kaže Milorad Stojnić, predsednik HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“, Bački Breg.

Slična situacija je i u drugim selima i samom gradu, pa je broj stanovnika na teritoriji grada Sombora pao ispod 80.000.

A pre 20 godina u gradu i okolnim selima bilo je skoro 100.000 stanovnika. Smanjenju broja stanovnika doprinosi i negativni prorodni priraštaj.

Umrlih je više 2,3 puta nego rođenih. U Bačkom Monoštoru godišnje bude od 55 do 60 sahrana, a rođenih godinama nema više 30. Obično je to oko 25 krštenih. Gledao sa statističke podatke vek jedan u nazad i nekada je taj odnos rođenih i umrlih bio je u korist rođenih, jer je broj rođenih bio dva i tri puta veći od umrlih. Od 80-tih godina prošlog veka beleži se negativan prirodni priraštaj i tako je i do danas, kaže Goran Vilov, župnik Bački Monoštor.

U 2018. godini u gradu i selima umrlo je 1.364 ljudi. U istom periodu rođeno je tek 578 beba. Samo zbog negativnog prirodnog priraštaja Sombor je prošle godine gubio po dva stanovnika na dan. Doda li se tome i broj onih koji odlaze rezultat je 20.000 ljudi manje za 20 godina.

rtv.rs

ПретходниSomborke najuspešnije srpske takmičarke na SP u krosmintonu
СледећиUmetnica Mila Aleksić izlaže u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.