Sombor će među prvima imati 5G mrežu


“Zahvaljujući brojnim merama države i lokalne samouprave Sombor je postao veliko gradilište, a uskoro će biti i jedan od prvih gradova sa 5G mrežom”, kaže gradonačelnica ovog grada Dušanka Golubović.

“Pored radova na uvođenju 5G mreže, u toku je rekonstrukcija puta Sombor – Baja, počinju radovi na izgradnji novog puta Stapar – Sivac. Istovremeno očekujemo obnovu puta Sombor – Vrbas, kao i početne radove na izgradnji brze saobraćajnice od Vrbasa do graničnog prelaza u Bačkom Bregu. Osim toga, da bi se uredilo zaštićeno jezgro našeg grada, početi su radovi na rekonstrukciji objekata javne namene: Grašalković palati, Galeriji “Milan Konjović”, zgradi Županije…”, kaže za Politiku Golubović.

Kako kaže, cilj je unaprediti život građana Sombora i tako da se zaustavi trend opadanja broja stanovnika, posebno kada su mladi u pitanju.

“Otvoreni su nova ambulanta i vrtić, a rekonstruisane su i centralne prostorije Doma zdravlja i osnovne škole. U planu su izgradnja novog velikog objekta unutar bolničkog kompleksa i sanacija hirurškog bloka bolnice, adaptacija Gerontološkog centra, kao i zgrade Centra za socijalni rad.”

Gradonačelnica kaže da grad podržava mlade kroz brojne programe i aktivnosti, merama u oblasti zapošljavanja, ali i stipendijama u toku školovanja.

“U Somboru svako dete je dobilo mesto u vrtiću, počeli smo kupovinu kuća mladim bračnim parovima, kao i pomoć u kući za samohrane roditelje i porodice sa više dece. Pokrenut je program finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. U planu je i osnivanje agrobiznis centra za pomoć mladim bračnim parovima na selu.”

Takođe, uvedeni su različiti vidovi komunikacija sa građanima kroz otvorene dane i obilaske mesnih zajednica, preko novih aplikacija i mogućnosti za prijavu problema putem interneta, do glasanja o ideji čija će realizacija biti finansirana iz budžeta.

“U proteklom periodu konkurisali smo na većinu aktuelnih poziva evropskih fondova sa maksimalnim brojem prijavljenih projekata i ostvarili uspeh od 80 odsto. Ukupna sredstva ostvarena na ovakav način su nešto veća od sedam miliona evra”, rekla je ona posebno istakavši projekat “Razvoj ženskog preduzetništva u ruralnom području” u koji je uključeno 180 žena koje će se narednih 10 godina baviti uzgojem i preradom lavande.

Prema njenim rečima, u prethodne tri godine Sombor beleži konstantan i značajan porast broja turista, a rezervat biosfere Bačko Podunavlje se od prošle godine nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

U Somboru ima više od 1.000 malih i srednjih preduzeća, a grad je prepoznat od strane investitora kao grad sigurnog ulaganja i povoljnih poslovnih uslova, kaže Golubović za Politiku.


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.