Sombor će među prvima imati 5G mrežu

„Zahvaljujući brojnim merama države i lokalne samouprave Sombor je postao veliko gradilište, a uskoro će biti i jedan od prvih gradova sa 5G mrežom“, kaže gradonačelnica ovog grada Dušanka Golubović.

„Pored radova na uvođenju 5G mreže, u toku je rekonstrukcija puta Sombor – Baja, počinju radovi na izgradnji novog puta Stapar – Sivac. Istovremeno očekujemo obnovu puta Sombor – Vrbas, kao i početne radove na izgradnji brze saobraćajnice od Vrbasa do graničnog prelaza u Bačkom Bregu. Osim toga, da bi se uredilo zaštićeno jezgro našeg grada, početi su radovi na rekonstrukciji objekata javne namene: Grašalković palati, Galeriji „Milan Konjović“, zgradi Županije…“, kaže za Politiku Golubović.

Kako kaže, cilj je unaprediti život građana Sombora i tako da se zaustavi trend opadanja broja stanovnika, posebno kada su mladi u pitanju.

„Otvoreni su nova ambulanta i vrtić, a rekonstruisane su i centralne prostorije Doma zdravlja i osnovne škole. U planu su izgradnja novog velikog objekta unutar bolničkog kompleksa i sanacija hirurškog bloka bolnice, adaptacija Gerontološkog centra, kao i zgrade Centra za socijalni rad.“

Gradonačelnica kaže da grad podržava mlade kroz brojne programe i aktivnosti, merama u oblasti zapošljavanja, ali i stipendijama u toku školovanja.

„U Somboru svako dete je dobilo mesto u vrtiću, počeli smo kupovinu kuća mladim bračnim parovima, kao i pomoć u kući za samohrane roditelje i porodice sa više dece. Pokrenut je program finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. U planu je i osnivanje agrobiznis centra za pomoć mladim bračnim parovima na selu.“

Takođe, uvedeni su različiti vidovi komunikacija sa građanima kroz otvorene dane i obilaske mesnih zajednica, preko novih aplikacija i mogućnosti za prijavu problema putem interneta, do glasanja o ideji čija će realizacija biti finansirana iz budžeta.

„U proteklom periodu konkurisali smo na većinu aktuelnih poziva evropskih fondova sa maksimalnim brojem prijavljenih projekata i ostvarili uspeh od 80 odsto. Ukupna sredstva ostvarena na ovakav način su nešto veća od sedam miliona evra“, rekla je ona posebno istakavši projekat „Razvoj ženskog preduzetništva u ruralnom području“ u koji je uključeno 180 žena koje će se narednih 10 godina baviti uzgojem i preradom lavande.

Prema njenim rečima, u prethodne tri godine Sombor beleži konstantan i značajan porast broja turista, a rezervat biosfere Bačko Podunavlje se od prošle godine nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

U Somboru ima više od 1.000 malih i srednjih preduzeća, a grad je prepoznat od strane investitora kao grad sigurnog ulaganja i povoljnih poslovnih uslova, kaže Golubović za Politiku.

ПретходниFestival Kraft piva
СледећиREFLEKTUJUĆI PRSLUCI ZA PREDŠKOLCE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.