SOMBOR DOBIO 13 METEO STANICA ZA POMOĆ U PLANIRANJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

meteo_stanica_sombor

Grad Sombor dobio je 13 meteo stanica u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, koji je podržan kroz Program razvojnog partnerstva (develoPPP.de) Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Nemačka razvojna saradnja (GIZ), TeleGroup i NALED.

Meteo stanice su postavljene u Somboru, Doroslovu, Staparu, Bačkom Monoštoru, Kolutu, Bačkom Bregu, Rastini, Gakovu, Stanišiću, Čonoplji, Telečkoj i Aleksa Šantiću i povezane su sa AgroLIFE platformom koja je namenjena za  efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači mogu da preuzmu na google prodavnici mobilnu aplikaciju AgroLIFE, besplatno se registruju i putem ovog digitalnog asistenta dobijaće informacije o vremenskim prilikama. Informacije se ažuriraju na svakih sat vremena, a senzori meteo stanica prate temperaturu, vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu. Svi prikupljeni podaci biće dostupni  poljoprivrednim proizvođačima i do godinu dana unazad. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.

Aplikacija je dostupna i besplatna za sve vlasnike privatnih gazdinstava, kao i zakupce državnog poljoprivrednog zemljišta, a podacima se može pristupiti i preko stranice https://farmer.agrolife.world/. Da biste putem ove stranice pristupili podacima sa meteo stanica za Grad Sombor potrebno je da koristite sledeće pristupne podatke:

Korisničko ime: Sombor

Šifra: meteo

Za više informacija o projektu, AgroLIFE aplikaciji i meteo stanicama potrebno je obratiti se Odeljenju za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na telefon  468-106 ili 468-163.

Ukupna vrednost svih 13 meteo stanica sa pratećim softverom (uključujući troškove osiguranja od krađe i razbojništva) iznosi 76.700,00 evra bez PDV odnosno 92.040,00 evra sa PDV-om.

Saopštenje Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine pogledajte na sledećem linku:

Saopštenje za javnost o novim meteo stanicama za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje (15.3.2021. godine)

ПретходниDanas usvajanje oštrijih mera
СледећиSudar automobila i kamiona na ulazu u Stapar

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.