Sombor – grad salaša, fijakera, zelenila i arhitekture

Foto: Siniša Trifunović

Jedan je od najlepših gradova u Srbiji. Prepoznatljiv je po fijakerima, salašima i ljudima. Vekovima je centar multikulturalnosti, a najveći deo kulturne baštine svih naroda koji ovde žive sačuvan je u somborskom Gradskom muzeju.

Iako različitih nacija i kultura, svu su, kažu – Somborci. Ravnopravnost svih nacija i njihovo učešće u vlasti ovde postoji još od 1748. godine.

Pripremila Ana Božović

„Što konkretno znači da je jedne godine gradonačelnik Srbin, sudija je Mađar, neko od Bunjevaca je predsednik skupštine. Iduće godine oni se rotiraju“, navodi Milka Ljuboja, viši kustos istoričar.

Ono najvrednije od svake nacije čuva se u somborskom gradskom muzeju. Najveću pažnju posetilaca privlače narodne nošnje i bogata zbirka stilskog nameštaja. Uglavnom su sobe ličile jedna na drugu, a samo mali detalj je otkrivao da li u njoj živi porodica pravoslavne, katoličke ili protestanske veropispovesti.

„Mađari najčešće koriste zelenu ili svetlo plavu boju, Srbi nešto zagasitije boje. Šokci plavu boju i slično. Najveća razlika je u slikama na zidu. Ako je pravoslavna kuća stajaće ikona, ako je katoločka porodica onda je na zidu predstava čistog srca Isusovog ili neki drugi verski motiv“, navodi Ljubica Bačić, kustos etnolog.

Gradski muzej u Somboru, sa oko 40.000 eksponata bavi se zaštitom kulturnog nasleđa na području Sombora i opština – Apatina, Odžaka i Kule.

„Mi se izuzetno borimo i želim da sve te kulture koje mi imamo u muzeju ostanu autohtone, da se ne izgube, jer jednostavno će se tako izgubiti i ta multikulturalost koju Sombor u svom predznaku i nosi“, navodi Branimir Maršulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru.

Pored muzeja, jedno od najlepših zdanja je i zgrada Županije.

U somboru je danas registrovana čak 21 nacionalnost – najviše je Srba, Hrvata i Mađara. Sa preko 20.000 stabala drveća Sombor je proglašen najzelenijim gradom u Evropi. Ipak, Somborci se najviše ponose bođošima, koji su ovde zasađeni još 1903. godine.

Izvor: rts.rs

PrethodniFilatelistička izložba povodom stogodišnjice prisajedinjenja
SledećiU Somboru počela manifestacija „Veljkovi dani“

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.