SOMBOR IZDVOJIO 11 MILIONA DINARA ZA SPOMENIK KRALJU ALEKSANDRU

spomenik-kralju-aleksandru-i-autor
Зоран Ивановић и победнички рад

Gotovo tri decenije u Somboru se priča o rekonstrukciji svojevremeno uklonjenog spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju, a sada proces ulazi u novu fazu.

Lokalna samouprava je nedavno dodelila ugovor za izradu gipsanog modela, odnosno vajanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u vrednosti od 11 miliona dinara. Ugovor je dodeljen vajaru Zoranu Ivanoviću, redovnom profesoru Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Vrednost ugovora zaključenog krajem prošle kalendarske godine je 11 miliona dinara, a trajanje ugovora je 180 dana. Ivanović je pobedio na javnom konkursu koji je realizovan u jesen 2019. godine i tada je njegovom autorskom timu, kao nagrada za najbolji rad, dodeljeno milion dinara. U oktobru iste godine u galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić” održana je izložba na kojoj su predstavljeni svi radovi prijavljeni na konkurs.

spomenik-kralju-aleksandru-izlozba

Na osnovu mišljenja stručnog žirija kojim je predsedavao somborski vajar Peter Mraković, tadašnji i sadašnji glavni urbanista, Milan Stojkov je obelodanio da je prva nagrada otišla u ruke beogradskog akademskog vajara Zorana Ivanovića i Aleksandra Nedeljkovića kao drugog člana autorskog tima.


Ivanović je umetničkoj javnosti poznat i po svojim realizovanim delima, poput spomenika kralju Aleksandru u Nišu, Nikoli Pašiću, Branislavu Nušiću, Milutinu Milankoviću i drugim u Beogradu, pa despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu, a kako je to svojevremeno naglasio Milan Stojkov, petočlani žiri se rukovodio uslovima javne nabavke čije je odredbe u svim pojedinostima ispoštovao upravo tim Zorana Ivanovića.

Nagrađeno rešenje Zorana Ivanovića predviđa da, u skladu sa uslovima za Sombor nadležnog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, spomenik posvećen Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, umesto prvobitno na glavnoj somborskoj ulici, bude podignut ispred istorijskog zdanja Skupštine grada, Županije. Likovno rešenje veoma je slično originalnom, uništenom spomeniku Antuna Augustinčića. Odmah po ulasku u Sombor 1941. godine mađarski okupatori su Avgustinčićev spomenik premestili u varoški muzej, ali su posleratne komunističke vlasti otišle korak dalje i tako uskladišteni spomenik poslale u livnicu u Kragujevac, kako bi novcem od njegovog topljenja sagradili ogradu oko stadiona lokalnog fudbalskog kluba „Radnički“. (Dnevnik)

Podsećamo da je Slobodan Maldini, srpski arhitekta i pisac mnogobrojnih knjiga iz domena arhitekture i drugih oblasti, ali i višegodišnji profesor Novosadskog Univerziteta odmah nakon izložbe objavio tekst pod nazivom „DNEVNIK ZABLUDA: Somborski plagijat“ u kojem stoji da je prvonagrađeni rad za spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću koji treba da bude postavljen u Somboru plagijat i da zbog očiglednih nepravilnosti, konkurs treba da bude poništen. Međutim, nadležni su na ove optužbe ostali nemi i konkurs nije poništen.

Izvor: sombornjuz.rs

ПретходниUpozorenje: detektovan novi pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte
СледећиIzbor sportiste godine

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.