Sombor obeležio 240 godina od osnivanja prve učiteljske škole

Фото: ртв

Pedagoški fakultet Sombor obeležio je 240 godina od osnivanje Norme, prve škole za obrazovanje srpskih učitelja.
Neprekinuti niz od 240 godina. Toliko je duga tradicija obrazovanja učitelja u Somboru. Od Norme Avrama Mrazovića do Pedagoškog fakulteta.

„Zato Sombor s pravom možemo nazvati lučnošom srpske prosvete i prestonicom srpskih učitelja.Jedan brend koji se zove preparandista ili somborski učitelj i oni su prepoznati na čitavom srpskom duhovnom i kulturnom prostoru. Imena kao što su Jovan Dučić ili Isidora Sekulić najbolje to potvrđuju i pokazuju da naša misija ima smisla i da misija učitelja ima budućnost i u XXI veku u kome živimo“, rekao je dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Željko Vučković.

„Obavezuje ovih 240 godina. To je jedan zanačajn period, posebno kada se radi o obrazovanju bez obzira koliko je Norma bila tečaj, kasnije učiteljska škola, i putešesvije od Sombora, do Sent Andreje, pa opet do Sombora, pokazuju vitalnost ideje da je važno ulagati u ljude onda i sada“, kazao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnu delatnost.

Pedagoški fakultet danas obrazuje nove generacije učitelja svesni misije koja im je poverena.

„Svaki naš put ka znanju i obrazovanju počinje prvim korakom, počinje sa učiteljemom. I zato duboko verujem da Pedagoški fakultete ima važnu misiju, kao što je Norma imala pre 240 godina“, kazao je dekan Vučković.

Svečnost upriličena u Narodnom pozorištu Sombor povodom obeležavanja 240 od osnivanja Norme bila je prilika da Pedagoški fakultet i Grad Sombor popišu sporazum o saradnji.

Norma je osnovana je 1778. godine. Bila je to prvo dvorazredna, a uskoro i trorazredna škola za obrazovanje i stručno osposobljavnje srpskih učitelja. Peparandija je osnovana 1816. godine, posle Drugog svetskog rata u Somboru je radila učiteljska škola, zatim Pedagoška akademija, Učiteljski i na kraju Pedagoški fakultet.

Prva žena akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Isidora Sekulić, pesnik Jovan Dučić, kompozitori Petar Konjović i Josif Marinković samo su neka imena kojima je zajedničko da su se obrazovali u učiteljskim školama u Somboru.

Izvor: rtv.rs

ПретходниXII Veljkovi dani
СледећиDečiji festival „Šareni svet“ u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.