Сомбор обележио 240 година од оснивања прве учитељске школе

Фото: ртв

Педагошки факултет Сомбор обележио је 240 година од оснивање Норме, прве школе за образовање српских учитеља.
Непрекинути низ од 240 година. Толико је дуга традиција образовања учитеља у Сомбору. Од Норме Аврама Мразовића до Педагошког факултета.

“Зато Сомбор с правом можемо назвати лучношом српске просвете и престоницом српских учитеља.Један бренд који се зове препарандиста или сомборски учитељ и они су препознати на читавом српском духовном и културном простору. Имена као што су Јован Дучић или Исидора Секулић најбоље то потврђују и показују да наша мисија има смисла и да мисија учитеља има будућност и у XXI веку у коме живимо”, рекао је декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић.

“Обавезује ових 240 година. То је један заначајн период, посебно када се ради о образовању без обзира колико је Норма била течај, касније учитељска школа, и путешесвије од Сомбора, до Сент Андреје, па опет до Сомбора, показују виталност идеје да је важно улагати у људе онда и сада”, казао је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научну делатност.

Педагошки факултет данас образује нове генерације учитеља свесни мисије која им је поверена.

“Сваки наш пут ка знању и образовању почиње првим кораком, почиње са учитељемом. И зато дубоко верујем да Педагошки факултете има важну мисију, као што је Норма имала пре 240 година”, казао је декан Вучковић.

Свечност уприличена у Народном позоришту Сомбор поводом обележавања 240 од оснивања Норме била је прилика да Педагошки факултет и Град Сомбор попишу споразум о сарадњи.

Норма је основана је 1778. године. Била је то прво дворазредна, а ускоро и троразредна школа за образовање и стручно оспособљавње српских учитеља. Пепарандија је основана 1816. године, после Другог светског рата у Сомбору је радила учитељска школа, затим Педагошка академија, Учитељски и на крају Педагошки факултет.

Прва жена академик Српске академије наука и уметности Исидора Секулић, песник Јован Дучић, композитори Петар Коњовић и Јосиф Маринковић само су нека имена којима је заједничко да су се образовали у учитељским школама у Сомбору.

Извор: ртв.рс


ПретходниXII Вељкови дани
СледећиДечији фестивал “Шарени свет” у Сомбору

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.