Sombor obeležio 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Sombora od fašizma, u županijskom zdanju je priređena svečana akademija i uručenje najvišeg gradskog priznanja Oktobarske nagrade grada Sombora.

U prisustvu predstvanika grada Sombora, Vojske Srbije, predstvavnika SUBNOR, ruske i bugarske ambasade, u zdanju somborske Županije, svečano je obeleženo sedamdeset i pet godina od oslobođenja grada Sombora od fašističke okupacije u drugom svetskom ratu.

„Sećamo se svih žrtava koje su date da bi mi živeli u slobodi, da bi opstali na ovom tlu. Ovaj datum treba da svake godine obeležavamo zbog naših potomaka da se ne zaboravi ni jedan ljudski život koji je dat za ovu našu slobodu“, istakla je Ljiljana Tica, predsednica Skupštine grada Sombora.

„Hvala vama što niste zaboravili na naše heroje, što imate sećanje na one koji su zauvek zaspali na vašoj zemlji. To je meni, kao Rusu, u čijoj porodici su svi ratovali posebno drago i bitno. Sada moramo da nastavimo našu saradnju, ali sada na planu biznisa, prijateljstva i druženja“, kazao je Aleksandar Nikolajevič Konanihin, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Zaslužnim pojedincima uručene su prigodne zahvalice, a najviše gradsko priznanje, Oktobarsku nagradu grada Sombora, gradsko veće je odlučilo da dodeli akademiku Ivanu Gutmanu, rođenom Somborcu koji je slavu hemičara, naučnika svetskog glasa stekao kao profesor Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Novčani deo oktobarske nagrade, Ivan Gutman je poklonio fondaciji somborske Gimnazije „Veljko Petrović“.

„Ja sam dirnut, oduševljen i prijatno iznenađen. Nisam očekivao da će se Somborci setiti da me nagrade. U nekoj knjizi kažu da niko nije postao prorok u svom selu, eto, desilo se da sam ja priznat u svom rodnom gradu što je za mene izuzetna čast i neizmerno zadovoljstvo“, rekao je Gutman, dobitnik Oktobrske nagrade grada Sombora za 2019. godinu.

Svečanost akademije povodom Dana oslobođenja grada Sombora ulepšali su nastupi učenika somborke Muzičke škole „Petar Konjović“.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

Претходни„U agoniji“ Miroslava Krleže u režiji Ane Đorđević gostuje u Narodnom pozorištu Sombor
СледећиSomborski stočari zbog restitucije ostali i bez zemlje i bez novca

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.