Сомбор обележио 75 година од ослобођења у Другом светском рату


Поводом обележавања Дана ослобођења града Сомбора од фашизма, у жупанијском здању је приређена свечана академија и уручење највишег градског признања Октобарске награде града Сомбора.

У присуству предстваника града Сомбора, Војске Србије, предствавника СУБНОР, руске и бугарске амбасаде, у здању сомборске Жупаније, свечано је обележено седамдесет и пет година од ослобођења града Сомбора од фашистичке окупације у другом светском рату.

“Сећамо се свих жртава које су дате да би ми живели у слободи, да би опстали на овом тлу. Овај датум треба да сваке године обележавамо због наших потомака да се не заборави ни један људски живот који је дат за ову нашу слободу”, истакла је Љиљана Тица, председница Скупштине града Сомбора.

“Хвала вама што нисте заборавили на наше хероје, што имате сећање на оне који су заувек заспали на вашој земљи. То је мени, као Русу, у чијој породици су сви ратовали посебно драго и битно. Сада морамо да наставимо нашу сарадњу, али сада на плану бизниса, пријатељства и дружења”, казао је Александар Николајевич Конанихин, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Заслужним појединцима уручене су пригодне захвалице, а највише градско признање, Октобарску награду града Сомбора, градско веће је одлучило да додели академику Ивану Гутману, рођеном Сомборцу који је славу хемичара, научника светског гласа стекао као професор Природно математичког факултета у Крагујевцу.

Новчани део октобарске награде, Иван Гутман је поклонио фондацији сомборске Гимназије “Вељко Петровић”.

“Ја сам дирнут, одушевљен и пријатно изненађен. Нисам очекивао да ће се Сомборци сетити да ме награде. У некој књизи кажу да нико није постао пророк у свом селу, ето, десило се да сам ја признат у свом родном граду што је за мене изузетна част и неизмерно задовољство”, рекао је Гутман, добитник Октобрске награде града Сомбора за 2019. годину.

Свечаност академије поводом Дана ослобођења града Сомбора улепшали су наступи ученика сомборке Музичке школе “Петар Коњовић”.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)


Претходни„У агонији“ Мирослава Крлеже у режији Ане Ђорђевић гостује у Народном позоришту Сомбор
СледећиСомборски сточари због реституције остали и без земље и без новца

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.