Sombor obeležio Dan grada

zupanija-tise-sombor

Сомборци су данас обележили Дан града. Седамнаестог фебруара 1749. године тадашњи становници откупили су слободу од царице Марије Терезије за 150.000 златних рајнских форинти и Сомбор је постао слободни краљевски град.

Обележавања Дана града ове године је у знаку два велика јубилеја. Стотину педесет година од почетка озелењавања Сомбора и исто толико година Сомборског певачког друштва. Озелењавање је почело формирањем парка код Железничке станице, а затим је проширено улицама Сомбора, па је овај град с правом добио епитет најзеленијег града Србије.

За градоначелницу Сомбора, осим чувања традиције важно је и стварање амбијента за нове генерације Сомбораца.

„Ову годину обележавамо бројним јубилеја, али нас чекају и многи послови, у том смислу почевши од уређења Видовданског трга, градске пијаце, зграде Жупаније, Центра за социјални рад, Техничке школе и још много тога што ће бити ове године актуелно. Реконструисаћемо и оживети старе споменике, тргове, заиста мислим да ћемо на крају ове године режи да смо имали добар разлог за данашње славље“, каже Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

У години јубилеја Сомбор је добио и нову монографију аутора Милана Степановића, која се од свих досадашњих разликује пре свега по обиму, јер има више од 400 страница.

„Друго она користи нове могућности претраживања светских архива и у томе је обогатила прошлост Сомбора заиста великим бројем нових података, а посебно када је реч о оном најстаријем добу, средњи век доба турске управе, период либертације, добијање статуса слободног краљевског града, али мислим да смо на одређени начин први пут проговорили и о историји архитектуре, сомборске културе“, рекао је Степановић.

Култура је и знак препознавања Сомбора, па у част дна града и две изложбе. У Галерији Милан Коњовић поставка „Жене у сликарству Милана Коњовића“, а у Галерији Културног центра „Светлуцаве шуме Саве Стојкова“. За његовог сина Милана Стојкова, ово је више од изложбе.

„Савине светлуцаве шуме излазе на видело уједно је то и увертира за галерију која треба да се отвори у сито време идуће године и заиста сам пун једног емотивног испуњења, јер већ пет и по година откако је Сава умро, коначно једна изложба да се подсетимо на његово дело“, вели Стојков.

Шарени вокали, Сомборско певачко друштво, Народно позориште, учитељи, традиција, институције и људи који чине овај град, кроз векове, једним од најпрепознатљивијих на мапи Србије.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниTRADICIONALNI GALA KONCERT MUZIČKE ŠKOLE „PETAR KONJOVIĆ“
СледећиSomborski gimnazijalci prikupili sredstva za medicinske aparate

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.