Sombor obeležio Dan grada

zupanija-tise-sombor

Somborci su danas obeležili Dan grada. Sedamnaestog februara 1749. godine tadašnji stanovnici otkupili su slobodu od carice Marije Terezije za 150.000 zlatnih rajnskih forinti i Sombor je postao slobodni kraljevski grad.

Obeležavanja Dana grada ove godine je u znaku dva velika jubileja. Stotinu pedeset godina od početka ozelenjavanja Sombora i isto toliko godina Somborskog pevačkog društva. Ozelenjavanje je počelo formiranjem parka kod Železničke stanice, a zatim je prošireno ulicama Sombora, pa je ovaj grad s pravom dobio epitet najzelenijeg grada Srbije.

Za gradonačelnicu Sombora, osim čuvanja tradicije važno je i stvaranje ambijenta za nove generacije Somboraca.


„Ovu godinu obeležavamo brojnim jubileja, ali nas čekaju i mnogi poslovi, u tom smislu počevši od uređenja Vidovdanskog trga, gradske pijace, zgrade Županije, Centra za socijalni rad, Tehničke škole i još mnogo toga što će biti ove godine aktuelno. Rekonstruisaćemo i oživeti stare spomenike, trgove, zaista mislim da ćemo na kraju ove godine reži da smo imali dobar razlog za današnje slavlje“, kaže Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

U godini jubileja Sombor je dobio i novu monografiju autora Milana Stepanovića, koja se od svih dosadašnjih razlikuje pre svega po obimu, jer ima više od 400 stranica.

„Drugo ona koristi nove mogućnosti pretraživanja svetskih arhiva i u tome je obogatila prošlost Sombora zaista velikim brojem novih podataka, a posebno kada je reč o onom najstarijem dobu, srednji vek doba turske uprave, period libertacije, dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada, ali mislim da smo na određeni način prvi put progovorili i o istoriji arhitekture, somborske kulture“, rekao je Stepanović.

Kultura je i znak prepoznavanja Sombora, pa u čast dna grada i dve izložbe. U Galeriji Milan Konjović postavka „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“, a u Galeriji Kulturnog centra „Svetlucave šume Save Stojkova“. Za njegovog sina Milana Stojkova, ovo je više od izložbe.

„Savine svetlucave šume izlaze na videlo ujedno je to i uvertira za galeriju koja treba da se otvori u sito vreme iduće godine i zaista sam pun jednog emotivnog ispunjenja, jer već pet i po godina otkako je Sava umro, konačno jedna izložba da se podsetimo na njegovo delo“, veli Stojkov.

Šareni vokali, Somborsko pevačko društvo, Narodno pozorište, učitelji, tradicija, institucije i ljudi koji čine ovaj grad, kroz vekove, jednim od najprepoznatljivijih na mapi Srbije.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

ПретходниTRADICIONALNI GALA KONCERT MUZIČKE ŠKOLE „PETAR KONJOVIĆ“
СледећиSomborski gimnazijalci prikupili sredstva za medicinske aparate

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.