Sombor obeležio dan oslobođenja

U sećanje na 21. oktobar 1944. godine, u Somboru je svečano obeležen Dan oslobođenja, kada je ovaj grad izborio svoju slobodu u Drugom svetskom ratu uz borbe građana tadašnje države i jedinice sovjetske Crvene i bugarske armije.

Oktobarska nagrada je posthumno dodeljena primarijusu dr Zoranu Parčetiću, kao uvaženom lekaru i humanisti. Pokojni prim. dr Zoran Parčetić 2016. godine izabran je za predsednika Skupštine grada i tu funkciju je obavljao do kraja života. U obrazloženju nagrade, saopšteno je da je pokojni prim. dr Parčetić svojim radom i delovanjem dao nemerljiv doprinos razvoju i položaju Sombora.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković je Oktobarsku nagradu uručio Nadeždi Parčetić, majci pokojnog dr Parčetića, a novčani deo nagrade je Nadežda Parčetić poklonila Odeljenju hirurgije Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“.


Tokom Svečane akademije gradonačelnik Sombora dodelio je zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora i to: Vukašinu Elezu, članu Predsedništva i sekretaru GO SUBNOR Srbije – Sombor, Iliji Radičaninu, članu SUBNOR-a i blagajniku Mesnog udruženja Kljajićevo, kao i Ivanu Jerkoviću, članu SUBNOR, Mesno udruženje Gornja Varoš.

„Dana 21. oktobra 1944. godine Sombor je izvojevao istorijski, civilizacijski podvig, pobedio je fašizam i osvojio slobodu. Sloboda je utkana u našu tradiciju, kulturu, prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i u naše biće. Ponosan sam što sam zajedno sa našim osvedočenim prijateljima bio u prilici da se poklonim i odam počast onima koji su se borili za naša slobodna jutra i koji su za našu budućnost, dali u zalog svoju budućnost. Mi to ne smemo da zaboravimo“ rekao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Tokom dana su predsednik Skupštine grada Zoran Rus i gradonačelnik Antonio Ratković uz predstavinike Ambasade Ruske Federacije Denisa Kruglova i pukovnika Vladimira Bikova i njihove kolege iz Bugarske, Antona Milanova i kapetana Martina Dimitrova, zajedno uz članove GO SUBNOR-a, GO Srpske napredne stranke, Asocijacije žena Sombora i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva položili vence na Spomenik partizanskim borcima, Spomenik borcima Crvene armije, Spomenik bugarskim žrtvama i Spomenik žrtvama fašističkog terora.

Na Svečanoj akademiji učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru, izveli su muzički program u slavu herojskih dana, a koji sadrži ruske, bugarske i srpske narodne pesme.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниRazličite generacije i zanimanja u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Staparu
СледећиSajamske cene u knjižari somborske biblioteke

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.