Sombor: Obrazovni sistem u prevenciji prirodnih nepogoda

Karitas Srbija održao je u Somboru obuku za nastavnike i učitelje Obrazovni sistem u prevenciji prirodnih nepogoda. Polaznici obuke stekli su veštine o tome kako svojim učenicima na zanimljiv ukazani na opasnosti od elementarnih nepogoda.

Mališani bezbrižno uče u svojim sigurnim učionicama, ali prirodne nepogode su nepredvidive. I zato je važno da njihovi učitelji i nastavnici budu pribrani, a đaci da imaju osnovna znanja o tome kako se ponašati u takvim situacijama. Zato Karitas Srbije kroz svoj projekat učenicima deli edukativne bojanke i drugi materijal kako bi stekli što više znanja o vanrednim situacijama.

„To je dobar način rada zato što ono što je vizuelno mnogo više znači deci nego reč ili priča. Ako u to uključimo i digitalne tehnologije onda deca mnogo više mogu da iskoriste ono o čemu im se priča. Ja sam učitelj i već od prvog razreda decu učimo o opasnostima u domu i okolini, a ovaj seminar će samo upotpuniti naša znanja“, kaže učiteljica Tatjana Kolar.

„To je prostor koji uvek treba da se pokriva, jer svake godine dolaze nove generacije i koliko god da nas ima u tom procesu edukacije najmlađih nikada nije dovoljno, uvek nas treba više, treba više materijala, jer to je kontinuirani proces koji mora svakodnevno da se realizuje da bi na kraju naučili da se zaštitimo i da brinemo o sebi i drugima“, kaže Jovana Lončarević iz Karitas-a.

Obuci u Somboru prisustvovali su nastavnici geografije i učitelji.

„Sigurno da nama najviše preti opasnost od poplava čemu smo i bili svedoci. Zato je najbolje da se od malih nogu deca uče ponašanju u vanrednim situacijama. Svaki dinar uložen u preventivno delovanje štedi sedam dinara za rekonstrukciju koja se desi nakon katastrofa“, kaže zamenik gradonačelnice Antonio Ratković.

Karitas Srbije do sada je uspostavio saradnju sa školama u 37 lokalnih samouprava, a namera im je da sve lokalne sredine budu uključene u ovaj projekat u kome je partner i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ako i Kancelarija za upravljanja javnim ulaganjima.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSOMBORSKE ZIMSKE ČAROLIJE
СледећиPOSTAVLJENE NOVE KLUPE U SPORTSKOJ ULICI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.