Sombor: Prvo Diksilend veče uličnih svirača

Foto: Sombor.rs

Прво Диксиленд вече уличних свирача одржано је у Сомбору, пред великим бројем грађана који су подржали манифестацију. Са балкона у улици Краља Петра чули су се звуци jazz музике двадесетих година прошлог века, али и шансоне, романсе и староградске песме. Сомбор је први град после Новог Сада који је добио једну овакву манифестацију. На балкону дописништва РТВ-а у Сомбору, наступала је најмлађа солистикиња РТВ-а Зорана Иђушки.

Соло, дуо, трио састави и квартети су са балкона пуних цвећа у центру града публици приредили јединствен уметничко сценцски доживљај на отвореном и вратили их у двадесете године прошлог века што се тиче музике, немог филма и плеса.

“Први пут сам на Фестивалу уличних свирача, а први пут и певам на балкону, те ми је велико задовољство да то буде баш овде тим пре, јер сам Сомборка и ништа није лепше него када могу у свом родном граду да певам”, РЕКЛА ЈЕ Зорана Иђушки, најмлађа солисткиња Радио Телевизије Војводине 

Сомборци су срдачно прихватили први Фестивал уличних свирача.

“Јако волим Диксиленд и драго ми је да је овај фестивал посвећен двадестим годинама”

“Ове године се нисам обукла у стилу двадесетих, али догодине сигурно хоћу”.

“драго ми је што се први пут одржава у Сомбору, а надам се да ће и следеће године”.

Главна музичка звезда вечери био је београдски “Dixilend оркестар”, који је стекао значајну европску репутацију по својој препознатљивој музици двадесетих.

“Сигурно је значајно да процвета и Сомбор на овај начин, јер је лепо када један град буде заокупљен оваквом целокупном атмосфером, која је по мом личном мишљењу једна од најлепших епоха у историји човечанства, по питању врсте музике, моде, стила, ма свега…”, рекао је Владимир Рацковић, уметнички руководилац “Диксиленд Београд оркестра”.

Главни покровитељи програма “Вече уличних свирача – Dixielend night” су Град Сомбор и Културни центар Лаза Костић.

“За нас је од изузетног значаја да број фестивала у Сомбору повећамо, обзиром да је туристичка понуда у Сомбору почела значајно да расте. Оно што ради и Град Нови Сад за нас је такође битно и у том смислу желели смо да део те фестивалске атмосфере преселимо и у наш град, у један другачији и интимнији амбијент”, изјавила је Душанка Голубовић, градоначелница Града Сомбора

“Јако је важно да Сомбор добије још један фестивал, а Сомбор је диван град и он је потпуно заслужио да добије и један овакав породични фестивал, који је градоначелница и сви око ње добро осмислили и подржали“, казао је Борислав Бељански, директор фестивала “Улични свирачи.

У манифестацији је учествовало преко 60 уметника и музичара из целе Војводине, а кроз музику, филм и плес центар Сомбора се бар на једно вече вратио у златне двадесете године прошлог века.

rtv.rs

ПретходниRaspisan konkurs za spomenik kralju Aleksandru u Somboru
СледећиOtvoreno Prvenstvo grada u basketu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.