Sombor: Prvo Diksilend veče uličnih svirača

Foto: Sombor.rs

Prvo Diksilend veče uličnih svirača održano je u Somboru, pred velikim brojem građana koji su podržali manifestaciju. Sa balkona u ulici Kralja Petra čuli su se zvuci jazz muzike dvadesetih godina prošlog veka, ali i šansone, romanse i starogradske pesme. Sombor je prvi grad posle Novog Sada koji je dobio jednu ovakvu manifestaciju. Na balkonu dopisništva RTV-a u Somboru, nastupala je najmlađa solistikinja RTV-a Zorana Iđuški.

Solo, duo, trio sastavi i kvarteti su sa balkona punih cveća u centru grada publici priredili jedinstven umetničko scencski doživljaj na otvorenom i vratili ih u dvadesete godine prošlog veka što se tiče muzike, nemog filma i plesa.

“Prvi put sam na Festivalu uličnih svirača, a prvi put i pevam na balkonu, te mi je veliko zadovoljstvo da to bude baš ovde tim pre, jer sam Somborka i ništa nije lepše nego kada mogu u svom rodnom gradu da pevam”, REKLA JE Zorana Iđuški, najmlađa solistkinja Radio Televizije Vojvodine 

Somborci su srdačno prihvatili prvi Festival uličnih svirača.

“Jako volim Diksilend i drago mi je da je ovaj festival posvećen dvadestim godinama”

“Ove godine se nisam obukla u stilu dvadesetih, ali dogodine sigurno hoću”.

“drago mi je što se prvi put održava u Somboru, a nadam se da će i sledeće godine”.

Glavna muzička zvezda večeri bio je beogradski “Dixilend orkestar”, koji je stekao značajnu evropsku reputaciju po svojoj prepoznatljivoj muzici dvadesetih.

“Sigurno je značajno da procveta i Sombor na ovaj način, jer je lepo kada jedan grad bude zaokupljen ovakvom celokupnom atmosferom, koja je po mom ličnom mišljenju jedna od najlepših epoha u istoriji čovečanstva, po pitanju vrste muzike, mode, stila, ma svega…”, rekao je Vladimir Racković, umetnički rukovodilac “Diksilend Beograd orkestra”.

Glavni pokrovitelji programa “Veče uličnih svirača – Dixielend night” su Grad Sombor i Kulturni centar Laza Kostić.

“Za nas je od izuzetnog značaja da broj festivala u Somboru povećamo, obzirom da je turistička ponuda u Somboru počela značajno da raste. Ono što radi i Grad Novi Sad za nas je takođe bitno i u tom smislu želeli smo da deo te festivalske atmosfere preselimo i u naš grad, u jedan drugačiji i intimniji ambijent”, izjavila je Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora

“Jako je važno da Sombor dobije još jedan festival, a Sombor je divan grad i on je potpuno zaslužio da dobije i jedan ovakav porodični festival, koji je gradonačelnica i svi oko nje dobro osmislili i podržali“, kazao je Borislav Beljanski, direktor festivala “Ulični svirači.

U manifestaciji je učestvovalo preko 60 umetnika i muzičara iz cele Vojvodine, a kroz muziku, film i ples centar Sombora se bar na jedno veče vratio u zlatne dvadesete godine prošlog veka.

rtv.rs

ПретходниRaspisan konkurs za spomenik kralju Aleksandru u Somboru
СледећиOtvoreno Prvenstvo grada u basketu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.