Sombor sada ima i gradski fijaker

Sombor je poznat kao grad fijakera i svi koji dođu u njega vole da se provozaju ulicama Ravangrada. Prvi put u novijoj istoriji Sombor će imati i gradski fijaker. Ovo je priča o majstoru koji ga je napravio .

Gradski fijaker je ugledao svetlost dana. Poznati restaurator fijakera, Aleksandar Nedeljković kaže da mu je izazov bio da osmisli fijaker, njegov izgled, dimenzije.

Trideset godina restaurira fijakere da ne pamti koliko ih je uradio ali ovo je prvi fijaker koji je morao da napravi od komada drveta i čelika, bez modela na koji će se ugledati.

„Izazov je bio to što sam sam u toku rada davao dimenzije, koja će veličina biti kolika će biti sedišta, gde će biti sedišta. Sve je to išlo onako upsut. Plan nije postojao. Postojale su neke okvirne dimenzije i onda sam to ja uradio kako sam zamišljao da bi trebalo da bude“, kaže Aleksandar Nedeljković.

Prvi put se sreo i sa duplim sedištem i kaže da je to bilo vrlo zahtevno.

To je izazov, jer treba napraviti to odstojanje za peti točlak da se okreće, treba napraviti da ti sicevi budu komotni i udobni. Mislim da sam pogodio otrilike neku meru, kaže Nedeljković.

U izradu fijakera utrošeno je više od devet meseci intenzivnog rada. U tapaciranju je glavnu reč imao poznati somborski majstor Šandor Vizi.

U gradskoj upravi nismo uspeli da saznamo kakva će biti namena ovog fijakera. Jer su članovi kabineta gradonačelnice zaraženi korona virusom i od njih nismo mogli da dobijemo informaciju.

Ono što smo nezvanično saznali je podatak da će ovaj fijaker biti korišćen u rezidencijalne svrhe,i da će biti parkiran u Poljoprivrednoj školi u Somboru koja ima i konje koji će biti upregnuti u njega, i da će biti korišćen uglavnom prilikom nekih zvaničnih poseta gradu.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

PrethodniRoze jezero u Pačiru nadomak Bačke Topole šansa za turizam
SledećiKako se snalaze hotelijeri i ugostitelji u Somboru?

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.