Sombor sada ima i gradski fijaker

Сомбор је познат као град фијакера и сви који дођу у њега воле да се провозају улицама Раванграда. Први пут у новијој историји Сомбор ће имати и градски фијакер. Ово је прича о мајстору који га је направио .

Градски фијакер је угледао светлост дана. Познати рестауратор фијакера, Александар Недељковић каже да му је изазов био да осмисли фијакер, његов изглед, димензије.

Тридесет година рестаурира фијакере да не памти колико их је урадио али ово је први фијакер који је морао да направи од комада дрвета и челика, без модела на који ће се угледати.

„Изазов је био то што сам сам у току рада давао димензије, која ће величина бити колика ће бити седишта, где ће бити седишта. Све је то ишло онако упсут. План није постојао. Постојале су неке оквирне димензије и онда сам то ја урадио како сам замишљао да би требало да буде“, каже Александар Недељковић.

Први пут се срео и са дуплим седиштем и каже да је то било врло захтевно.

То је изазов, јер треба направити то одстојање за пети точлак да се окреће, треба направити да ти сицеви буду комотни и удобни. Мислим да сам погодио отрилике неку меру, каже Недељковић.

У израду фијакера утрошено је више од девет месеци интензивног рада. У тапацирању је главну реч имао познати сомборски мајстор Шандор Визи.

У градској управи нисмо успели да сазнамо каква ће бити намена овог фијакера. Јер су чланови кабинета градоначелнице заражени корона вирусом и од њих нисмо могли да добијемо информацију.

Оно што смо незванично сазнали је податак да ће овај фијакер бити коришћен у резиденцијалне сврхе,и да ће бити паркиран у Пољопривредној школи у Сомбору која има и коње који ће бити упрегнути у њега, и да ће бити коришћен углавном приликом неких званичних посета граду.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниRoze jezero u Pačiru nadomak Bačke Topole šansa za turizam
СледећиKako se snalaze hotelijeri i ugostitelji u Somboru?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.