Somborac biciklom obišao osam zemalja za sedam godina

Сомборац Јосип Клет је после преживљеног можданог удара одлучио да опоравак проведе на бициклу и у пешачењу. Обишао је тако осам земаља и своје записе преточио у књигу путописа.

Седам година је прошло од преживљеног можданог удара и од потпуне промене у његовом животу. То је било и седам година вожњи и пешачења за Јосипа Клета. Мада није био потпуно опорављен и сви су му говорили да је лудост сести на бицикл и упутити се на путешествије дуже од хиљаду километара, он је решио да најпре обиђе Јадранску обалу и републике бивше Југославије. То прво путовање било је велики испит за његов организам, јер су последице болести биле још видљиве.

„С обзиром да сам био погођен можданим шлогом, било је тешко. Али сваким даном што сам више возио бицикл, све ми је било лакше и лакше. Први пут сам био у Опатији, Сплиту, Босни и вратио се назад. На путу сам провео тридесет дана бициклом. Онда сам ишао бициклом у Румунију, затим у Кладово и тако даље“, каже он.

После вожњи бицикла на ред су дошла и пешачења. Километре није записивао, али било их је много.

„Прво сам био у Грчкој, али сам Грчку обишао скроз по обали. Километара не знам колико је. Пешке.“

Месец дана је провео у Португалији и Шпанији, ишао је путем ходочашћа од Сантјаго де Компостела према Француској , око три стотине километара пешке. Његови пријатељи попут Пере Стојанчевића, глумца Народног позоришта кажу да је то успех у који нико не верује.

„Мој велики пријатељ и човек који је ето успео нешто, он је себи осмислио нови живот и свака му част на томе“, вели Стојанчевић.

Део путовања преточен је у књигу путописа у којој Јосип описује како је доживео и преживео мождани удар, где је све био и како му је било. Неки путописи нису стали у прву књигу, па је спреман да настави да путује и да то забележи у новој књизи.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниHorgoš: Marihuana u kutiji prve pomoći
СледећиVRTOGLAVE PROMENE! Stiže i SNEG!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.