Somborac biciklom obišao osam zemalja za sedam godina

Somborac Josip Klet je posle preživljenog moždanog udara odlučio da oporavak provede na biciklu i u pešačenju. Obišao je tako osam zemalja i svoje zapise pretočio u knjigu putopisa.

Sedam godina je prošlo od preživljenog moždanog udara i od potpune promene u njegovom životu. To je bilo i sedam godina vožnji i pešačenja za Josipa Kleta. Mada nije bio potpuno oporavljen i svi su mu govorili da je ludost sesti na bicikl i uputiti se na putešestvije duže od hiljadu kilometara, on je rešio da najpre obiđe Jadransku obalu i republike bivše Jugoslavije. To prvo putovanje bilo je veliki ispit za njegov organizam, jer su posledice bolesti bile još vidljive.

„S obzirom da sam bio pogođen moždanim šlogom, bilo je teško. Ali svakim danom što sam više vozio bicikl, sve mi je bilo lakše i lakše. Prvi put sam bio u Opatiji, Splitu, Bosni i vratio se nazad. Na putu sam proveo trideset dana biciklom. Onda sam išao biciklom u Rumuniju, zatim u Kladovo i tako dalje“, kaže on.


Posle vožnji bicikla na red su došla i pešačenja. Kilometre nije zapisivao, ali bilo ih je mnogo.

„Prvo sam bio u Grčkoj, ali sam Grčku obišao skroz po obali. Kilometara ne znam koliko je. Peške.“

Mesec dana je proveo u Portugaliji i Španiji, išao je putem hodočašća od Santjago de Kompostela prema Francuskoj , oko tri stotine kilometara peške. Njegovi prijatelji poput Pere Stojančevića, glumca Narodnog pozorišta kažu da je to uspeh u koji niko ne veruje.

„Moj veliki prijatelj i čovek koji je eto uspeo nešto, on je sebi osmislio novi život i svaka mu čast na tome“, veli Stojančević.

Deo putovanja pretočen je u knjigu putopisa u kojoj Josip opisuje kako je doživeo i preživeo moždani udar, gde je sve bio i kako mu je bilo. Neki putopisi nisu stali u prvu knjigu, pa je spreman da nastavi da putuje i da to zabeleži u novoj knjizi.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

ПретходниHorgoš: Marihuana u kutiji prve pomoći
СледећиVRTOGLAVE PROMENE! Stiže i SNEG!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.